Strukton
Niets blijft de ziekenhuizen bespaard. Hebben ze net een contract gesloten met (meestal) alle zorgverzekeraars, krijgen ze straks toch niet uitbetaald. De schuldigen zijn dit keer de accountants. Ondanks dubieuze derivatenregelingen die niemand snapte, keurden ze jarenlang de jaarrekeningen van woningbouwcorporaties goed. Maar net nu in de zorg een schimmige Grouper bepaalt hoeveel geld een zorgverlener van de verzekeraar ontvangt voor een sterilisatie, bronchoscopie of nieuwe heup, trapt de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) op de rem. Omdat die Grouper niet gecertificeerd is, weten ze niet of het systeem wel werkt.
Vol trots mocht NBA-voorzitter Huub Wieleman in Nieuwsuur vertellen dat de accountants het manco dit keer niet door de vingers gaan zien (“Nieuwsuur maakte er dinsdagavond een item van acht minuten van, flink veel voor een nieuwsprogramma”). Een en ander past ook mooi in het hoofddoel van de vereniging: om de relevantie van het beroep te verbeteren. Zo bezien zal Wieleman gebaald hebben dat de ‘vertrouwelijk brief’ uit december, pas deze week in de openbaarheid kwam.
Niet alleen financieel gaat het in de zorg niet lekker. Na Jansen Steur, maagchirurg Nick Reijnen en het drama in VU medisch centrum hebben ‘de media’ hun vizier op de zorg gericht. Het ene na het andere schandaal komt naar buiten én wordt uitgediept. Zo onthulde Medisch Contact deze week dat niet alleen de Cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis faalde, maar dat de afdeling Anesthesiologie ook al jaren disfunctioneerde. Natuurlijk kan het kan altijd erger. In Groot-Brittannië stierven alleen in één ziekenhuis al 400 tot 1.200 patiënten ‘onnodig’. Dan hebben we het in Nederland nog altijd goed met onze 1.700 vermijdbare doden per jaar.
Maar zoals altijd: waar de nood het hoogst is… is de bouwer dichtbij. Nu zult u denken: de bouw? Inderdaad: in die sector gaat het ook niet lekker. Toch is het juist Strukton die de zorg in het leeglopende Groningen opschudt – nota bene in een aardbevingsgebied. Strukton gaat in de gemeente Menterwolde het Saksen Medisch Centrum (SMC) neerzetten. Getuige de plannen spiegelt de nieuwe instellingen zich ‘qua zorginvulling, ambitie en visie’ aan de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, Oogziekenhuis in Rotterdam en Antonie van Leeuwenhoek in Amsterdam. Zo’n fris plan is precies wat de zorgsector nodig heeft.
Reacties welkom via @daanmarselis en daanmarselis@gmail.com