Eerstejaars

Mila-Ivanoca

Mila Ivanova (25) is tweedejaars geneeskunde in Rotterdam

Mijn introductieweek staat me nog helder voor de geest. Ik zit in een groepje van twaalf eerstejaars geneeskunde. De vier dagen vliegen voorbij en wij zijn ervan overtuigd dat wij het komende jaar vooral gaan genieten van het studentenleven.

Na de introductieweek breekt dan de tijd aan om echt te gaan studeren. Telkens neem ik me voor om de dag vroeg te beginnen. Maar goede voornemens naleven is lastig, vooral als je net op kamers woont, lid bent van een vereniging en daarnaast ook nog wilt sporten. Verder heb ik veel te veel feestjes, uitjes, reisjes en weekendjes weg. En ik moet ook nog koken, schoonmaken en opruimen. Ondertussen moet ik honderd opdrachten op tijd maken en inleveren. Terwijl ik worstel met blackboard, kom ik erachter dat ik me voor een verplichte vaccinatie moet inschrijven. Ik heb geen idee hoe, maar ik vermoed dat het via een of ander elektronisch systeem moet. Twee uur later ben ik er nog steeds niet uit en de deadline voor opdracht 62 is al bijna verstreken. Die was ik helemaal vergeten! Ik begin bijna in paniek te raken. Dan komt mijn huisgenoot binnenlopen met de vraag of ik nog even boodschappen kan doen. Hij heeft er geen tijd voor, zegt hij, terwijl ik weet dat hij gisteren de hele dag heeft zitten niksen. Maar ik heb geen tijd voor ruzie, dus dat wordt nog een item op mijn to-do-lijstje. Dan krijg ik een berichtje dat vanavond het leukste feest van het jaar plaatsvindt. Hoe los ik dat op?

Zo ziet het studentenleven er dus in het echt uit: chaotisch en druk. Het is inderdaad een geweldig jaar vol nieuwe ervaringen en ik heb heel veel nieuwe vrienden gemaakt. Ik leer veel, maar waar ik vooral een meester in ben geworden, is multitasken.

Tips van Mila

Vorig jaar stond ik in jouw schoenen met dezelfde hooggespannen verwachtingen. Natuurlijk is het spannend: je begint aan een nieuwe studie in een nieuwe stad. Hoe vind je daar jouw eigen plekje tussen alle onbekende mensen? Hoe haal je je propedeuse en waar ontmoet je nieuwe vrienden? Je bent niet de enige die daarover piekert. Daarom geef ik je hier drie tips om jouw eerste studiejaar succesvol door te komen.

 1. Word lid!
Je hoeft nu niet gelijk naar een studentenvereniging te rennen om je in te schrijven. Ja, via een studentenvereniging leer je gelijk veel mensen kennen, maar er zijn nog veel meer verenigingen waar je een netwerk kan opbouwen en vrienden kan maken. Houd je van sporten? Loop dan even langs SKADI of een andere sportvereniging. Kijk eens rond voor een orkest, ga een keer mee met een reis van de studievereniging, word vrijwilliger of sluit je ergens anders bij aan. Er zijn zo veel mogelijkheden dat er sowieso een paar bij jou passen!

2. Hou het bij!
Jouw schooltijd is voorbij, dit jaar wordt het volop genieten van het studentenleven. Pas wel op: twee dagen voor het tentamen beginnen met studeren, werkt echt niet meer. Alleen genieën kunnen alle stof zo snel erin stampen. Vanaf de eerste dag word je overladen met deadlines en opdrachten. Houd ze goed in de gaten! Dat bespaart je veel problemen, want excuses worden niet meer aanvaard. Te laat is te laat, ook al was jouw computer gecrasht en ook al heeft jouw hond dat verslag echt opgegeten.

3 Let it happen
Maak je niet te veel zorgen, ontspan en wees open voor anderen. Nieuwe vrienden ontmoet je vaak toevallig in de trein of in de bibliotheek. Verken de stad waar je studeert, durf studiegenoten aan te spreken en geniet van dit leuke jaar!

Delen