Trump is geniaal!

Remke van Staveren
Remke van Staveren is een bevlogen psychiater met HART voor de GGZ. Zij zet zich in voor een betere, herstelgerichte, menswaardige GGZ; vanuit de gedachte dat wij ons daar allemaal, op onze eigen werkplek en binnen onze mogelijkheden voor kunnen inzetten. Lees alle artikelen van Remke van Staveren

Geniaal? Geniaal! En nee, ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou opschrijven en ook nog eens zou menen, maar echt: Trump is geniaal. Hoe zit dat?

Als blogger verdiep ik me momenteel in de kunst van het framen. Framing is ‘een standvastige, metacommunicatieve boodschap die het structurerende denkbeeld weergeeft dat een tekst samenhang en betekenis verleent’. Oftewel: je kadert je boodschap zo in dat er een bepaald beeld ontstaat dat – liefst – blijft hangen.

Twee mooie, recente voorbeelden. ‘Verslavingszorg Noord Nederland weigert patiënten’ Denk je eens in: een zorginstelling die patiënten weigert! Schandalig natuurlijk. Maar wat is er nu écht aan de hand? VNN kampt met een ernstig personeelstekort en kan het werk niet meer aan. Hoe anders klinkt de frame: ‘Verslavingszorg kiest voor kwaliteit boven kwantiteit’, of: ‘VNN beschermt haar personeel tegen burn-out.’

Dan nog een: er is een #psychiatertekort. Dat niet alleen, maar ‘ze’ willen geen crisisdiensten meer draaien, ‘ze’ doen liever mindfulness en stressreductie en ‘ze’ verdienen als zzp zelfs ‘meer dan de directeur’ . Wat?! Hoe durven die luie, geldgraaiende zzp’ers! Maar… is dat wel zo?

Met een goede frame sta je meteen 1-0 voor. Je dwingt je opponent in de verdediging

Met een goede frame sta je meteen 1-0 voor. Je dwingt je opponent in de verdediging. Nu moet ik als zzp-psychiater wel uitleggen dat er geen tekort is, dat ook psychologen en verpleegkundigen massaal uit de GGZ vertrekken, dat wij wel crisisdienst willen doen (maar onder betere arbeidsomstandigheden), wel hard willen werken (maar met meer professionele autonomie) en dat die ene directeur – och gossie –  écht nog wel een ietsie-pietsie meer verdient dan zijn tegen heug en meug ingehuurde zzp’ers.

Het kwalijke is dat een goede frame de aandacht afleidt van het echte probleem, een probleem waarvoor dan ook geen oplossing komt. Want als er een tekort aan psychiaters is, nou, dan leidt je er toch meer op? Dan doe je als GGZ-instelling geen onderzoek naar de eigen bedrijfscultuur en arbeidsomstandigheden (‘wat kunnen we intern verbeteren?’), maar naar de arbeidsmarkt (‘het ligt gelukkig niet aan ons, mensen, er is een tekort aan goed personeel’).

Terug naar Trump. Trump wordt beticht van domheid. Oliedomheid. Zou Trump hierop reageren met een ontkenning ‘ik ben niet dom’, wat blijft er dan hangen? Juist. U herinnert zich misschien de klassieker ‘I am not a crook’ (inderdaad, Richard Nixon, 1973).

Dus wat zegt Trump? Hij luistert – heel slim – naar zijn communicatieadviseurs die hem aanraden er een flinke schep bovenop te doen: ‘I am a genius.’ Geniaal!

Dus geloof me als ik zeg: er is #ggzteveel. En ik kan het weten, ik heb namelijk érg goede genen!

Één Reactie Reageer zelf

  1. F. Tabeling
    Geplaatst op 11 februari 2018 om 17:08 | Permalink

    Ik werk in vaste dienst bij een GGZ- instelling. De salarissen voor psychiaters zijn landelijk vastgesteld en ik kan er goed van leven (wie dat niet kan moet iets aan zijn of haar uitgavenpatroon doen). Het is wel makkelijk gezegd dat de directeur iets meer verdient dan de ZZP’er; de directeur verdient ook meer dan het vaste personeel.
    Ik zou zeggen beste ZZP’er, ga diensten doen, zo slecht zijn die arbeidsomstandigheden echt niet.