Uitstelgedrag

Mijn nichtje had al twee weken kiespijn, maar durfde niet naar de tandarts. Nu ze niet meer kon slapen door haar ontstoken kies, kon een tandartsbezoek niet langer worden uitgesteld. De spanning op het gezicht van mijn nichtje was duidelijk zichtbaar en terwijl we samen in de wachtkamer van de tandarts zaten, kon ik het niet laten een parallel te trekken met mijn werk.

Ik merk in mijn dagelijkse praktijk dat mensen een bezoek aan een financieel planner ook vaak tot het laatste moment uitstellen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Angst is er daar één van. Bijvoorbeeld de angst dat bepaalde doelen niet haalbaar zijn of dat de toekomst er minder rooskleurig uitziet dan gedacht. Vaak is dit niet meer dan een gevoel en wordt dit niet met feiten onderbouwd. Een financieel overzicht kan deze onzekerheid en angst wegnemen. 

Eerder stoppen met werken was wel degelijk mogelijk

 Laatst had ik een gesprek met een apotheker die een sterke wens had eerder te stoppen met werken. Zelf gaf zij aan dat zij niet verwachtte dat dit mogelijk was. Nadat we de feiten op een rijtje hadden gezet, bleek echter dat eerder stoppen wel degelijk mogelijk was en maakten we hiervoor een stappenplan. Dit inzicht gaf haar financiële rust en houvast voor de komende jaren. Daarnaast bleek cliënte in het bezit te zijn van een aantal levensverzekeringen met een dekking die niet meer paste bij haar huidige situatie. Door deze aan te passen, konden we nog een extra financiële besparing realiseren.  

 Uiteraard zijn de uitkomsten niet altijd even gunstig als in bovenstaand voorbeeld. Maar vaak is er meer mogelijk dan u denkt. In elk geval weet u dan zeker hoe u ervoor staat. Nu en in de toekomst. En bent u hopelijk van uw angst af, net als mijn nichtje van haar kies trouwens.

Delen