Verbroedering

Het zal vast voor velen van jullie gelden, maar voor mij is sport de afgelopen 1,5 jaar misschien wel belangrijker geweest dan ooit. De ultieme afleiding in zowel fysiek als mentaal opzicht. Ik ben gaan tennissen (erg leuk!), geregeld gaan hardlopen (zal nooit een hobby worden) én gaan voetballen in mijn eentje. 

Voetballen doe ik mijn hele leven al, maar niet alleen. Ja, vroeger op straat, toen ik een jaar of tien was en me urenlang kon vermaken met alleen een bal en mijn gedachten. Dan waande ik me in Oranje en combineerde ik er lustig op los met Patrick Kluivert (stoeprand) en Edgar Davids (trottoirkolk), om de bal vervolgens voluit tussen twee boompjes door te knallen, alsof ik de winnende maakte.

Dat vermaak heb ik weer een beetje hervonden, schrijf ik met enige gêne. Om mijn schermtijd te doorbreken, fiets ik zo af en toe naar het voetbalveld hier vlakbij, met een bal verstopt onder mijn jas. Want het heeft toch iets treurigs: een volwassene die in zijn eentje gaat voetballen. Dan dribbel ik wat rond op een verlaten sportpark en schiet ik op doel, terwijl ik mijn gedachten de vrije loop laat. Het is niet zo dat ik fantaseer over een dubbele een-twee met Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum en dat ik de winnende maak in de EK-finale. Nee, dat gaat te ver. Het is meer dat mijn gedachten afdwalen naar een zorgeloze (voetbal)tijd.

‘Weer met z’n allen bondscoach in plaats van viroloog’

Ik kijk wél enorm uit naar het EK Voetbal dat op 11 juni van start gaat. Omdat ik voetbalgek ben, maar óók omdat ik hoop dat het voor wat verbroedering zal zorgen in onze verhitte, verdeelde samenleving. Want als Oranje op een eindtoernooi speelt, kruipen zelfs niet-voetballiefhebbers met een bos wortels op hun hoofd voor de tv en geven ze hun ongezouten mening. 

Een heerlijk, geruststellend vooruitzicht vind ik dat. Met z’n zeventien miljoenen op de stoel van Frank de Boer en níet langer op die van Marion Koopmans, Jaap van Dissel of Hugo de Jonge. Weer met z’n allen bondscoach in plaats van viroloog of minister. Dat de maatschappelijke discussie niet over maatregelen en vaccinatiepaspoorten gaat, maar over 5-3-2 of 4-3-3 en wie er in de spits moet. Hup Oranje!

Delen