Waardering

Ik stond naast haar. Voor ons lag mijn zoon van twee uur oud op een aankleedkussen. Het was midden in de nacht, in het ziekenhuis. Zij deed hem een schone luier om, maar tot mijn verbazing ook meteen weer af. “Nu jij”, zei ze. “Laat maar zien.” Het is bijna acht jaar geleden, maar de naam van deze verpleegkundige weet ik nog. En dat ze mijn gepruts niet slecht vond voor een beginner. ‘Een zeventje’ gaf ze me.

Ik waardeer het nog steeds dat zij op dat moment de tijd nam om een kersverse vader te leren hoe een baby te verschonen, en meer nog: dat ze me aan het lachen maakte na de heftige bevalling. Zoals ik het ook enorm waardeer dat een kinderarts ruim een halfjaar later een mailtje stuurde op een vrijdagavond. Hij wachtte onze volgende afspraak niet af, maar wilde ons direct geruststellen, nadat de kinderradioloog de schedelröntgen­foto’s van onze zoon had beoordeeld. Er was naar hun oordeel geen sprake van vroegtijdige sluiting van de schedelnaden, waar eerder een vermoeden van craniosynostose bestond. Goh, wat vond ik het geweldig dat die empathische dokter op dat moment die moeite nam.

De verpleegkundige vond mijn gepruts niet slecht voor een beginner

Toen ik nadacht over wie ik zou nomineren voor de VvAA-top 100 moest ik aan onder anderen deze zorgprofessionals denken. Maar ook aan uitvinders en vernieuwers, aan aanjagers en tegen-de-stroom-in-zwemmers. Het is nog niet zo eenvoudig om tot een lijstje van tien personen te komen die van grote betekenis zijn (geweest) voor de gezondheidszorg in Nederland. Welke motieven laat je het zwaarst wegen?

Gelukkig, zou ik bijna willen zeggen, mag ik niet meestemmen. Als VvAA-lid kunt ú wel mede bepalen welke honderd personen wij in het juninummer van Arts en Auto in de schijnwerpers zetten ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van VvAA. Tot 15 maart 2024 kunt u op artsenauto.nl/vvaatop100 maximaal tien personen nomineren voor de VvAA-top 100.

En alvast voor al die zorgprofessionals die elke dag op wat voor manier dan ook van grote betekenis zijn voor patiënten en hun naasten maar die deze top 100 niet halen: weet dat u in vele huizen zeer gewaardeerd wordt.

Delen