Werkgelegenheidsprobleem

Het is een algemeen probleem: de verslechterende arbeidsmarkt. Ook de artsenwereld wordt getroffen. Uit de veel genoemde enquête van De Jonge Orde blijkt dat jonge klaren nu steeds vaker met werkloosheid kampen. Voor een artikel in Arts en Auto ben ik daarom op zoek naar jonge medisch specialisten die problemen ervaren bij het vinden van een (vaste) baan.

Uit de eerste gesprekken blijkt dat jonge klaren niet bij de pakken neer gaan zitten. Zo hoorde ik van specialisten die zich lieten omscholen, van dokters die naar het buitenland trokken en van specialisten die in andere vakgebieden als anios aan de slag gingen. Dat laatste overigens zeker niet vrijwillig, maar omdat ze niet in hun eigen vakgebied als anios mochten solliciteren. Tegelijk nemen maatschappen wel nieuwe aios aan. Maatschappen kunnen de verleiding van het Opleidingsfonds niet weerstaan. Ook blijken specialisten aan de slag te gaan aan de medische faculteiten en hoor ik van specialisten die toch maar gaan promoveren. Daar zit kennelijk veel verborgen werkloosheid.

Mensen blijken erg terughoudend om hun verhaal te vertellen. Ze willen niet openlijk klagen en vrezen een artikel met hun naam erin voor de rest van hun leven gevolgen heeft (want voor eeuwig terug te vinden). Geen vaste baan geldt kennelijk als een brandmerk.

Toch spreek ik voor het verhaal graag zo veel mogelijk jonge klaren met een werkgelegenheidsprobleem. Omdat het een gevoelig onderwerp betreft wil ik de mogelijkheid tot anonimiseren wel bieden. Daarbij kan ik naam, specialisme en eventueel locatie weglaten. Mail daarom: daanmarselis@gmail.com.

Delen