Woning verduurzamen

De overheid stimuleert het verduurzamen van woningen volop. De een kiest ervoor vanwege het klimaat, de ander omdat het gunstig is voor de portemonnee. Wanneer u uw woning wilt verduurzamen, dan weet u waarschijnlijk ook dat dit een flinke investering vergt. 

Voor bepaalde energiebesparende voorzieningen bieden overheid, provincie of gemeente subsidies aan. De mogelijkheden vindt u via energiesubsidiewijzer.nl. Deze subsidies zijn te combineren met andere financieringsmogelijkheden. Het stapelen van lokale en landelijke subsidies kan meestal niet.               

De inzet van uw eventuele spaargeld is bij de huidige lage spaarrente vaak de voordeligste optie. Het nadeel is dat uw geld dan vastzit in stenen. U bent dus minder flexibel. Denk daarom vooraf goed na of u het geld niet voor andere doelen nodig heeft, zoals eenmalige uitgaven of eerder stoppen met werken. 

‘Inzet spaargeld is bij lage rente de voordeligste optie’

Is uw spaargeld niet toereikend of wilt u dit niet inzetten, dan kunt u geld lenen. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) biedt de SVn Duurzaamheidslening aan. Dit is een consumptieve lening, waarvan de voorwaarden per gemeente kunnen verschillen. Voordeel is de lage rente. Op de website van het SVn is te vinden welke gemeenten deze lening aanbieden. Ook zijn er andere financieringsmogelijkheden vanuit de gemeente, NHG, het Nationaal Energiebespaarfonds en het Restauratiefonds voor Rijksmonumenten. Deze leningen kennen allemaal eigen, specifieke voorwaarden.

Gaat u fors verbouwen, dan kunt u overwegen uw hypotheek te verhogen. Voor energiebesparende maatregelen mag er maximaal 106 procent van de waarde van de woning worden geleend. Normaal is dit 100 procent. Niet alle banken werken hieraan mee. Bij kleinere verbouwingen kan een consumptief krediet uitkomst bieden. De rente van een consumptief krediet is niet aftrekbaar.

Welke financieringsoptie bij u past, hangt af van uw specifieke situatie. Breng de voor- en nadelen goed in beeld, dan voorkomt u verassingen achteraf. 

Delen