1-0 voor de zorgverzekeraar

Vakbond Abvakabo FNV geeft een voor de hand liggende reactie op het bericht dat Tergooiziekenhuizen 250 arbeidsplaatsen zal schrappen. ‘Deze reorganisatie zal niet zonder slag of stoot verlopen, stelt Fred Seifert (op Skipr.nl). ‘Personeel is gewend aan werken met honderden collega’s méér. Op bepaalde afdelingen gaat het te snel of te heftig. Mensen ervaren een enorme stijging van de werkdruk.’

Het is de vraag in hoeverre hij hierin gelijk heeft. Onderzoek toont namelijk aan dat vergelijkbare ziekenhuizen met 250 arbeidsplaatsen minder toekunnen. De vraag is dus niet hoeveel harder de overblijvende mensen nu moeten gaan werken, maar hoeveel te ruim Tergooiziekenhuizen op het gebied van personele voorziening altijd in zijn jasje heeft gezeten.

Afgezien daarvan is het nog maar de vraag hoe lang het overgebleven personeel een hogere werkdruk zal blijven voelen. Nu gaat de discussie nog over personeel dat moet verdwijnen, maar die zal snel plaatsmaken voor discussie over de vraag welke functies op de tocht komen te staan. Selectieve contractering door zorgverzekeraars is geen loos begrip. Maar vooralsnog lijkt het wel vooral iets wat ziekenhuizen overkomt, niet iets waarop ze zelf gericht beleid ontwikkelen. Toch zal ook Tergooiziekenhuizen ermee te maken krijgen. Er is een enorme shake out op komst in de ziekenhuiszorg.

Delen