19.000

Een deel van de oppositie vreest bezuinigingen op de zorg als het nieuwe kabinet tegen financiële tegenvallers blijkt aan te lopen. Bepaald geen irreële vrees helaas, gelet op de vraagtekens die het Centraal Planbureau plaatst bij sommige plannen uit het hoofdlijnenakkoord.

Daar komt bij dat het CPB ook heeft becijferd dat de verlaging van het verplichte eigen risico niet alleen veel geld gaat kosten, maar ook tot een dusdanige extra zorgvraag zal leiden dat ongeveer 19.000 extra zorgbanen nodig zullen zijn. We weten allemaal dat die er niet zijn, PVV, VVD, BBB en NSC ook. Dus het was een gotspe dat Pieter Omtzigt het in de Tweede Kamer ‘een uitdaging’ noemde om die zorgvraag op te vangen. Het heeft geen enkele zin om de ‘uitdaging’ aan te gaan voor iets wat gewoon simpelweg niet te realiseren is.

‘Een gotspe dat Pieter Omtzigt het in de Tweede Kamer ‘een uitdaging’ noemde om die zorgvraag op te vangen’

Tegelijkertijd groeit het aantal mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Deze mensen zijn minder goed in staat om om te gaan met gezondheid en ziekte en hebben over het algemeen slechtere gezondheidsuitkomsten. Als hun aantal toeneemt, groeit dus ook langs die lijn de vraag naar zorg. Wordt geen oplossing gevonden om deze mensen te helpen en dus hun zorgvraag te beperken, dan zou dat getal van 19.000 wel eens snel een conservatieve schatting kunnen blijken te zijn.

Delen