1,9 miljard
Peter Groeneweg en Xander Koolman hebben gelijk met hun stelling dat de ziekenhuizen best 1,9 miljard euro kunnen besparen. Alleen bieden ze een wat smalle kijk op de mogelijkheden om dit te realiseren door zich hierbij te beperken tot de zorg voor oudere patiënten. Natuurlijk is het waar dat oudere patiënten vaak beter gevrijwaard kunnen blijven van complexe ingrepen, dat wel. Bij een gebroken heup bijvoorbeeld is een operatie beslist niet altijd de beste optie voor de patiënt, zeker niet als ook sprake is van dementie. Hetzelfde geldt bij prostaatkanker bij een man op leeftijd. Als de ziekte slechts langzaam voortschrijdt is de kans groot dat de man al aan een andere kwaal overlijdt voordat een operatie nodig is.
Maar er is veel meer. Adequate wondzorg in de eerste lijn kan voorkomen dat de wond complex wordt en dus in het ziekenhuis moet worden behandeld. Thuisdialyse voorkomt dat de patiënt een paar keer per week de gang naar het ziekenhuis moet maken. Een risicozwangerschap kan thuis worden gemonitord. Goede voorlichting aan de patiënt over alle behandelopties kan ertoe leiden dat de patiënt minder vaak kiest voor een invasieve behandeling. Medisch specialisten kunnen meekijkconsulten doen in de eerste lijn. Als het nodig is, kunnen ze huisartsen begeleiden in de uitvoering van kleine medische verrichtingen.
En ga zo maar door. De mogelijkheden liggen er, en die beperken zich beslist niet alleen tot de zorg voor oudere patiënten. Maar Peter Groeneweg heeft wel gelijk als hij stelt dat het alleen maar werkt als de zorgverzekeraars budget bij de ziekenhuizen weghalen.