4,5 miljoen is zo op

Zorgaanbieder Vierstroom gaat familieleden van bewoners verplichten mee te helpen. Het gaat om vier uur per maand gezelschap bieden en toezicht houden in twee verpleeghuizen waar mensen met dementie verblijven. Een uitstekend idee, lijkt mij. En seniorenbond ANBO zegt: “Je moet dingen uitproberen en het taboe doorbreken dat familie ontslagen is van alle verplichtingen na opname van een dierbare in een zorginstelling. Uit de AWBZ kan dit soort zorg niet meer betaald worden. Familieleden betrekken bij de zorg van hun dementerende vader, moeder, oom of tante kan uitkomst bieden. Daarom ‘petje af’ voor Vierstroom’.

Maar Renske Leijten (SP) zegt op Twitter: “Zie in jaarrekening van instelling dat ze vorig jaar 4,5 miljoen winst boekte. En bestuurder: > 2 ton. Geld zat daar!” Maar zij vergeet dan even dat het aantal mensen met dementie tussen nu en 2030 met 65 procent zal stijgen (bron: BTSG innovatie in ouderenzorg). Ook vergeet zij dat de familieleden van dementerende ouderen nogal eens geneigd zijn te zeggen: ‘Hier is mijn moeder, regelen jullie het verder?’

Misschien is Renske Leijten ontgaan dat deze week een debat woedt over kosten en keuzen in de zorg, naar aanleiding van het CVZ-advies over geneesmiddelen voor twee zeldzame ziekten. Dat Vierstoom begrijpt dat dit debat over veel meer gaat dan alleen die geneesmiddelen en in het licht hiervan alvast lijnen uitzet naar de toekomst, lijkt mij verantwoord. En als het als uitkomst hiervan beleid gaat ontwikkelen dat bij die toekomst past, is 4,5 miljoen zo op hoor.

Tot hier voor nu, het is tijd voor vakantie. Vanaf 20 augustus discussieer ik vanaf deze plaats weer mee over wat er gebeurt in de zorg. Graag tot dan.

Delen