8 minuten

Ik had nog nooit van het codewoord ‘8 minuten’ gehoord, totdat F. van de framily me erover appte. Acht minuten blijken genoeg te zijn om iemand volle aandacht geven. Tja, dat is toch haalbaar voor iedereen?

Het was een week geweest waarin iedereen wat van me wilde. Een paar extra patiënten tussendoor, een businesscase met een vervroegde deadline en een student die extra aandacht nodig had. En zoals dat altijd gaat ten tijde van hectiek: Murphy doet er graag nog een schepje bovenop. Dus ook thuis was er huis-, tuin- en keukenstress met onder andere een eindexamenvlag die nog niet meteen op stok mocht, stroom die uitviel en een hormoonspiegel die even de weg kwijt was. Dit was ook het moment dat dochterlief vroeg of ik even snel – tussen de letterlijke soep en aardappelen door – sinus en cosinus wilde uitleggen. 

Kortom, deze week krijgt niet het hoogste cijfer. Maar ik prijs me gelukkig dat dit ‘maar’ de stress is waar ik mee te dealen heb.

Ik stuurde een appje naar F: ‘koffietje doen?’ Waarop ze antwoordde of ik misschien acht minuten nodig had, je-weet-wel-van dat YouTube-filmpje ‘The power of eight minutes’. Blijkt 8 minuten dus het verkapte codewoord te zijn voor ‘heb je even tijd voor mij’?

‘Tijd maken voor iemand is van onschatbare waarde’

Dat F. meteen wist dat mijn koffieverzoek eigenlijk de 8-minuten-vraag was, dat vind ik het ultieme kenmerk van echte vriendschap. Ik ben waarschijnlijk niet de enige die het lastig vindt om tijd te vragen om het hart eens te luchten. Dit codewoord is perfect: het maakt de hulpvraag minder beladen en is gemakkelijk toepasbaar.

Het filmpje kan ik iedereen aanraden voor een instant blij gevoel. Hoe mooi zou het zijn als we vaker acht minuten kunnen geven, maar ook vragen. Aan familie, vrienden of collega’s. Tijd maken voor iemand is van onschatbare waarde.

Het werd thuis dan ook meteen geïmplementeerd. Thuisfront had een pittige werkdag waarin 24 uur te weinig was, hij stuurde dat-ie meerdere 8 minuten nodig had. En ook de volgende dag op het werk, in de arts-patiëntrelatie kwamen de acht minuten van pas. Een patiënt kwam voor het weghalen van een atheroomcyste, maar die was zo vurig rood en ontstoken dat het mes niet meteen de oplossing was. Eerst antibiotica en afkoelen.

Patiënt was teleurgesteld dat we al na één minuut klaar waren. Ik had mijn reactie natuurlijk paraat: ‘Ik heb 8 minuten. Kan ik nog iets anders voor je doen?’

Delen