Aan tafel

Verstandig van staatssecretaris Martin van Rijn om zich niet te bemoeien met de maaltijdrel die is ontstaan in de serviceflat Vondelflat in Groningen. En dom van een aantal politieke partijen om dit wel van hem te verlangen. Typisch zo’n geval waarvoor het woord incidentpolitiek is uitgevonden.

Natuurlijk heeft Vera Bergkamp (D66) gelijk als ze zegt dat het belangrijk is dat ouderen keuzevrijheid hebben en dat niet met hen moet worden omgegaan zoals de directie van die serviceflat doet. Maar een land dat een ruzie tussen twee bewoners en de directie van een serviceflat wil opblazen tot een politiek agendapunt van landelijk formaat is wel een beetje af. Lokale problemen moet je op lokaal niveau oplossen met lokale mensen. Gelukkig is er in de persoon van Ton Schroor een wethouder die dit begrijpt. Afgezien daarvan: de directie van die serviceflat heeft met zijn starre houding en zijn ouderwetse opvattingen over ‘service’ zóveel negatieve kritiek over zichzelf afgeroepen dat ze wel bakzeil móet halen om niet nog meer gezicht te verliezen.

De landelijke politiek moet verre blijven van dit soort zaken. Het wordt tijd dat er weer een kabinet komt dat zich gaat buigen over zaken van landsbelang. Maar gelet op het feit dat de vier partijen die dit kabinet moeten gaan vormen vooralsnog centimeters maken in plaats van meters, zal dat nog wel even duren. Komkommertijdnieuws krijgt dan veel te veel ruimte om te gedijen.

Tijd voor vakantie. Mijn volgende blog staat hier op 4 augustus. Hopelijk is dat nieuwe kabinet er dan.

Delen