Aardige vrijgezel

Word jij graag aardig gevonden? Ik denk de meeste mensen wel. Op zich is daar niet zo veel mis mee, zolang je jezelf maar niet continu wegcijfert en anderen loopt te pleasen. Conflict en confrontatie zijn soms ook nuttig of nodig in studie en loopbaan, en privé trouwens net zo goed. Als je verliefd op iemand bent, dan is het laatste wat je wil horen dat die ander je ‘heel aardig’ vindt. Want onherroepelijk volgt er dan een maar. Met daarna iets als ‘niet meer dan dat’ of ‘alleen vrienden’.

Toch is er een plek, en dat is toevallig jullie toekomstige werkplek, waar aardig zijn altijd loont. In Arts en Auto schreven we laatst over wat dat de patiënt, de zorgprofessional zelf en de maatschappij oplevert. In een notendop: patiënten die minder angstig zijn en meer informatie geven, meer voldoening en werkplezier, en minder zorgconsumptie en zorgkosten op de langere termijn.

Empathie verdwijnt tijdens de opleiding tot specialist

En dat alleen maar door je als zorgprofessional empathisch op te stellen, door aardig te zijn. Da’s niet zo moeilijk, toch? Dat was althans mijn eerste gedachte. Maar toch zijn er wel wat belemmeringen. Werkdruk, stress, protocollen, digitalisering, een zorgsysteem gericht op efficiëntie en snel resultaat; het draagt allemaal niet bij. En dan bestaat er ook nog zoiets als de vrees voor ‘compassion fatigue’: wie te dicht bij patiënten komt, kan overspoeld raken door hun leed en zorgen. En dat wordt weer in verband gebracht met het ontwikkelen van een burn-out.

In het artikel in Arts en Auto maakt een onderzoeker trouwens korte metten met die theorie: “Als je je empathisch vermogen traint, als je leert waar jouw grenzen liggen, wat jij binnen kan laten komen zonder je professionele distantie te verliezen, dan ontwikkel je je persoonlijkheid als zorgprofessional en dát beschermt juist tegen burn-out.”

Diezelfde onderzoeker wees ons op een Amerikaanse studie waaruit blijkt dat medical students heel empathisch zijn, maar dat die empathie grotendeels verdwijnt tijdens hun opleiding tot specialist. Zonde, want aardig zijn levert dus juist superveel op, in de spreekkamer welteverstaan. Het risico dat je je leven lang vrijgezel blijft, moet je op de koop toenemen.

Delen