Aardverschuiving

Hoewel duidelijk was dat VVD en PvdA met de eer gingen strijken, had niemand de aardverschuiving kunnen zien aankomen die zich gisteren tijdens de verkiezingen afspeelde. De vraag welke coalitie er nu moet komen, lijkt op het eerste gezicht eenvoudig te beantwoorden – de twee hebben samen een meerderheid in de Tweede Kamer – maar de Eerste Kamer maakt het verhaal toch gecompliceerder. Minimaal één andere partij is nodig om tot een coalitie te komen die ook in de senaat de meerderheid heeft.

Welke gevolgen gaat dit hebben voor de gezondheidszorg? Dat ligt aan de keuze voor die aanvullende partij(en). De Kunduzcoalitie is de enige mogelijkheid die PvdA uitsluit. Edith Schippers (VWS) kan dan redelijk ongestoord verder met haar beleid. Bij de andere twee opties (paars-plus of een middenkabinet) is de PvdA wel een regeringspartij. Dit zal gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling van het systeem van gereguleerde marktwerking. Toch zullen die gevolgen geen definitieve omkeer brengen. Of nu het CDA aanschuift in de coalitie of dat D66 en GroenLinks dit doen, in beide gevallen blijft de reeds ingeslagen weg behoorlijk goed begaanbaar.

Kortom, wat gaat er met de zorg gebeuren? De meest voor de hand liggende conclusie is waarschijnlijk het best te verwoorden met hoe de Engelsen het zeggen: the more things  change, the more they stay the same.

Delen