Achter de wolken…

De inkt op het papier waarmee de overname van Zonnehuizen door LSG Rentray en vennootschap De Seizoenen bv is getekend, is nog niet droog of de eerste reacties stromen al binnen. Het meest in het oog loopt de blog van directeur MEE Nederland Jan de Vries op Skipr.nl. Die heeft een hoog ‘ja maar’-gehalte. De Vries vraagt zich af wat Loek Winter (de man achter De Seizoenen) drijft om te investeren in Zonnehuizen en trekt de lijn door naar IJsselmeerziekenhuizen, waarin Winter eerder investeerde. Hij schrijft: ‘Wat werd gepresenteerd als een ‘overname’ was slechts een investering van vijf miljoen euro, waarmee hij gek genoeg wel de bestuurlijke zeggenschap over het ziekenhuis verwierf.’

Blijkbaar heeft De Vries een paar afslagen gemist. Die beslissing werd genomen in een tijd waarin toenmalig minister Ab Klink nog vond dat er ‘systeemziekenhuizen’ bestonden, en de overheid dus bereid was om mee te investeren in het overeind houden van een failliete zorgaanbieder. Die tijd keert niet weerom. Ook Renske Leijten (SP) is even niet bij de tijd als ze via Twitter ‘cherrypicker Winter’ verwijt alleen de lucratieve delen van Zonnehuizen over te nemen. Hoe lucratief is langdurige zorg voor volwassenen?

In andere media zie ik vooral een focus op het ‘massaontslag’ bij Zonnehuizen. Dat een derde van het personeel moet wijken, is inderdaad triest. Maar als geen overname tot stand was gekomen, hadden alle personeelsleden op straat gestaan en de patiënten ook. En of Linda Voortman (GL) gelijk heeft met haar Tweet ‘Als een derde van het personeel ontslagen wordt, kan de zorg voor alle cliënten ook niet gegarandeerd zijn’, valt nog te bezien. Daarvoor moeten we eerst weten hoe efficiënt in Zonnehuizen werd gewerkt.

Delen