Achterhoedegevecht
De Agenda voor de zorg (pdf), recent gepresenteerd door een groot aantal partijen in de zorg, gaat ZKN niet ver genoeg. Het is pappen en nathouden, vindt ze, er is meer hervorming nodig. Veel zorg die nu nog in de ziekenhuizen wordt gecontracteerd, moet naar ZBC’s. Die werken goedkoper en hebben een grotere cliënttevredenheid. De omgeving is ingericht op slechts een beperkt aantal processen en dat leidt tot excellentie daarin.
In theorie waar, maar het struikelblok zit in dat ‘slechts een beperkt aantal processen’. We weten inmiddels dat gezondheidszorg in toenemende mate ouderenzorg wordt. En we weten dat die ouderen geen behoefte hebben aan curatieve zorg die betrekking heeft op een beperkt aantal processen, maar aan een integrale aanpak op het gebied van cure en care. Die aanpak vraagt om een intensief en interactief samenspel tussen alle partijen die in de eerste en tweede lijn de cure en care bieden. De vraag is zelfs gerechtvaardigd of die samenhangende zorg door deze partijen niet zó goed te organiseren is dat de ZBC’s daarin feitelijk helemaal geen rol hoeven te spelen. Als het om curatieve zorg voor die ouderen gaat, voor dat ‘beperkte aantal processen’ en alle andere processen die buiten de scope van de ZBC’s vallen, is er binnen het bestaande ziekenhuisaanbod ruimte genoeg.
De opstellers van de zorgagenda pleiten voor een integrale aanpak die leidt tot kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing in de zorg en vragen hiervoor ruimte en vertrouwen van de overheid. ZKN stelt hier meer ondernemerschap tegenover en schuift daarbij alleen haar eigen achterban naar voren. Dat is tegen de tijdgeest in.
1 reactie
Stand van de zorgmarkten 2012, uitgave van de afdeling voorlichting van de NZa, laat het gelijk van de ZKN zien.
Pagina 82 laat mooi zien waar de lekken zitten:
Ziekenhuizen, klinisch, 35% van de uitgaven. In de USA is dat 19%, in Zweden 28%, Denemarken 29%, Duitsland 29, Belgie 30%, Canada 20%.
Poliklinische zorg in Nederland 19%, VS 51%, Zweden 42%, Canada 33%.
Hotelfunctie van ziekenhuizen is nog immer het verdienmodel bij de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars blijven de duurste hotelbedden ter wereld inkopen. Beste zorg toch voor hun verzekerden?
Tel uit je winst als je het poliklinisch percentage van USA of Canada kan halen! En bedenk dat de werkelijke prijzen van behandelingen in Nederlandse ziekenhuizen nog steeds geheim zijn. In essentie zijn de kosten uit de ziekenfondstijd gewoon doorgerekend naar de huidige tijd. Uit de ziekenfondstijd stammen de vergoedingen op basis van het aantal ligdagen! Hoemeer bedden, hoe meer inkomsten voor een ziekenhuis. Overgang naar DBC is budgettair neutraal doorgevoerd. Follow the money. Idem nu met de DOT.
WHO en OECD hebben al eerder erop gewezen dat het aantal leegstaande bedden in Nederland een record is en de doorloopsnelheid van wel gebruikte bedden een dieptepunt is in vergelijking met efficient aangestuurde landen.
ZKN en de ZBC’s hebben een heel dik punt. Al zullen zij dit punt alleen harder kunnen krijgen door hun prijzen veel forser te verlagen. Zal dat gebeuren en waarom niet?
Bedenk dat ziekenhuizen ook aandeelhouder zijn van de meeste ZBC’s. Geeft al aan dat het volgen de geldstroom tot een oplossing van het lek in de zorg kan leiden.
ZKN en NVZ zijn door deze menging van aandeelhoudersbelangen in feite twee handen op 1 buik. De prijzen van de ZBC’s zal dan ook niet zo snel dalen. En de NZa vindt dat allemaal best; de verplicht verzekerden betalen immers de rekening.
ANH Jansen
10 oktober 2012 / 18:23