Achterhoedegevecht

Het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk helpt dit jaar geen patiënten meer die medische zorg nodig hebben, maar bij Achmea verzekerd zijn. Als de situatie van de patiënt het toelaat, wordt de ingreep uitgesteld tot begin volgend jaar. Het geld is op. Zorgverzekeraar Achmea stelt zich op het standpunt dat afspraken zijn gemaakt over het budget en dat het ziekenhuis zich aan die afspraak moet houden.

Breaking news? Dat valt behoorlijk mee. In de eerste plaats staan de feestdagen voor de deur. Een aantal patiënten zal het dus helemaal niet erg vinden als hun ingreep even wordt uitgesteld.

Maar ook afgezien daarvan is er niet zo veel aan de hand. De tijd dat ziekenhuizen ongebreideld wachtlijsten konden opbouwen en in stand houden, zijn voorbij. Ziekenhuizen opereren in toenemende mate in een concurrerende omgeving. Er zijn dus andere ziekenhuizen die zeggen: geef ons die patiënten maar. Bovendien is de verzekerde mondiger geworden. Die wacht niet meer lijdzaam af, maar belt naar zijn zorgverzekeraar met de boodschap: ‘Ik wil geopereerd worden en wel nu’. En reken maar dat die zorgverzekeraar dit dwingende verzoek heel graag honoreert.

De goede oude tijd is definitief voorbij. En zo goed was hij trouwens ook niet.


Delen