Achttien cent

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Kan een korte behandeling even effectief zijn als een langere, bijvoorbeeld een hormoonbehandeling bij kinderen met een groeiachterstand? “Als dit blijkt, dan zijn we veel minder geld kwijt aan de behandeling”, zegt Marcel Daniëls van de Orde van Medisch Specialisten. “Hetzelfde geldt voor de vraag of je als patiënt met chronische neus- en bijholteontsteking beter af bent met een operatie of met medicijnen. Hier zitten enorme potentiële kostenbesparingen.”

De Orde wil deze kostenbesparingen inzichtelijk maken. Niet alleen voor deze twee, maar voor zeven veel voorkomende aandoeningen. Dit is de opmaat naar in totaal 35 geplande effectiviteitonderzoeken. Alleen: onderzoek kost geld. De Orde en de wetenschappelijke verenigingen investeren zelf al een miljoen euro in de onderzoeksopzet, maar om te kunnen starten met de eerste zeven onderzoeken is nog ongeveer drie miljoen euro nodig.

Pakweg achttien cent per inwoner van Nederland dus. Zullen we een fonds oprichten? Achttien cent moet iedereen kunnen missen. Het is in ons eigen belang bovendien. Effectiever behandelen betekent immers een substantiële en structurele verlaging van de zorgkosten. Het goede doel dat hiermee wordt gediend, zijn we dus zelf. Ik doe mee.

Één Reactie Reageer zelf

  1. Jan Taco teGussinklo
    Geplaatst op 18 april 2014 om 09:29 | Permalink

    Het zou mij niet verbazen als veel data gewoon al beschikbaar zijn. Via processmining kunnen we betrekkelijk eenvoudig analyses toepassen en dan rollen de ‘best practices’ er uit. Er zijn voorbeelden beschikbaar zoals bij de urologie in de isala klinieken. Het is dus m.i. meer een kwestie van organiseren (wat ook geld kost uiteraard). Ik denk graag mee.

    Een voorbeeld hoe het zelfs op kleine schaal (KNO-Haga Ziekenhuis) al lukt valt te lezen in Medisch Contact van een week geleden.

    http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/tijdschriftartikel/143606/data-verzamelen-voor-betere-uitkomsten.htm