Afblijven
Minister Bruno Bruins zegt de optie te verkennen om via de Europese Unie een voorraad beschermingsmiddelen aan te leggen om tijdelijke tekorten daarvan door het coronavirus te overbruggen. Dat zou een werkbare optie zijn als corona een probleem was dat een paar landen treft en als mensen zich niet zo door emoties laten leiden.
Maar corona maakt in tientallen landen patiënten en dat maakt mensen bang. Dus gaan ze mondmaskers en desinfecterende vloeistoffen verzamelen, of die nu nut voor ze hebben of niet. Zijn die hulpmiddelen in de winkel niet meer te krijgen, dan gaan ze op internet zoeken wat internationaal nog te vinden is. Maar dat doen mensen in al die andere getroffen landen ook, met voorspelbare gevolgen.
Net als ziekenhuizen worden ook huisartsen gehinderd door gebrek aan beschermingsmateriaal
Om diezelfde reden zijn ook vraagtekens te plaatsen bij wat de oproep van Huisarts van de toekomst gaat brengen om de huisartsen nu niet te veel te belasten. Uitbreiding van het aantal testcentra is een goede stap. Maar patiënten laten zich niet zo gemakkelijk het recht ontzeggen om de huisarts te consulteren als ze denken dat dit nodig is, of zelfs naar de praktijk te komen. En net als de ziekenhuizen worden ook de huisartsen gehinderd door dat gebrek aan beschermingsmateriaal.
Feitelijk staan dus zowel de minister als de ziekenhuizen en huisartsen met de rug tegen de muur. Misschien wel minder door corona zelf dan door de angst die het virus in de samenleving teweegbrengt. Een situatie die aantoont hoe belangrijk goede publieksvoorlichting is. Het RIVM kiest daarin de kalme en feitelijke toon die bij de organisatie past en verdient daar een compliment voor. Hoogleraar medische microbiologie Heiman Wertheim drukt zich wat minder genuanceerd uit als hij stelt dat we met onze poten van de mondneusmaskers van de ziekenhuizen moeten afblijven. Maar hij heeft wel gelijk.