Afscheid doet pijn

Het is de bedoeling dat academische ziekenhuizen zich niet bezighouden met niet-complexe zorg, maar zich concentreren op de complexe taken waarvoor ze in zorg, onderzoek en onderwijs bedoeld zijn. Het bericht dat AMC en VUmc ‘met trots’ aankondigen dat ze ervoor zorgen dat de regio groot Amsterdam een Huid Medisch Centrum krijgt wekt in dit licht enige verbazing. De twee ziekenhuizen zetten dit centrum op in samenwerking met Centrum Oosterwal, dat al vestigingen heeft in Almaar, Heerhugowaard en Haarlem en dat hiermee dus zijn werkgebied verder vergroot.

Centrum Oosterwal is gespecialiseerd in dermatologie & flebologie en cosmetische zorg. Het onderscheidt zich dus niet wezenlijk van de andere soortgelijke klinieken die dermatologische zorg  aanbieden en die al langer in Amsterdam gevestigd zijn, zoals DC Klinieken, Medisch Centrum Wetering, Huidkliniek Amsterdam Zuid, Huidtherapie Kristal, Huidtherapie Jordaan, Steutker Mediskin et cetera.

Het persbericht van het Huid Medisch Centrum stelt dat de komst hiervan aansluit op de ambitie van AMC en VUmc om zich toe te leggen op hoogcomplexe medische zorg, wetenschappelijk onderzoek en innovatie. Zoals gezegd: daar zijn academische centra ook voor. Maar waarom maak je dan niet gewoon met de al bestaande centra de afspraak: “Als het huidprobleem van de patiënt vraagt om academische expertise en infrastructuur, wil je hem dan naar ons sturen?” Er zelf een concurrent voor in het leven roepen, zal de relatie met die bestaande centra niet beter maken.

Delen