Afstand nemen

“U moet afstand nemen”, neem tijd voor uzelf. Laat los, laat gaan. Een goed bedoeld advies van een huisarts aan de partner van een Parkinsonpatiënt die ik begeleid. Maar hoe doe je dat? Hoeveel afstand dien je te nemen om je partner niet uit het oog te verliezen en jezelf uit de wind te houden? Al is het maar voor korte tijd. Hoe doe je dat?

Afstand nemen zorgt voor onbehagen, afstand nemen zorgt voor afstand. Afstand nemen voor iemand die extreem betrokken is en wil blijven. Erbij zijn, erbij blijven. Opletten, helpen, voorkomen, ingrijpen. Dan is afstand nemen nu net niet dat wat je zou willen.

Hoe terecht het advies van deze huisarts. Hoe belangrijk is het afstand durven nemen van dat wat je levensinvulling inmiddels is geworden. Neem afstand, leef een stuk van je eigen leven. Durf te leven, durf afstand te nemen. Afstand nemen in het belang van samen de ziekte van Parkinson te weerstaan. Afstand nemen om juist die kracht op te doen om samen verder te kunnen.

Betrokkenheid en afstand nemen. Lucht, hoogte, vrije ruimte, afstand. Zo nu en dan nodig. Zolang u binnen bereik blijft is afstand nemen dichtbij blijven.

Delen