De geur van eenzaamheid

Eenzaam zijn, niet eens alleen, maar eenzaam. De kinderen wonen ver weg.  Trouwens, de kinderen zijn sowieso druk, hebben geen tijd en val je liever niet lastig.

Eenzaamheid en kwetsbaarheid zijn sluipende processen. Het kan iedereen overkomen. De gevolgen kunnen desastreus zijn. Eenzaamheid maakt ziek. Meer kans op vroege dood. Statistisch.

Laat ik dit nu wekelijks zien. Laat ik dit nu wekelijks ruiken. Ik ruik de eenzaamheid van kwetsbare ouderen. De geur van saaiheid, donker, niet bewegen en onverteerbare maaltijden. De geur van overleden vrienden en familie. De geur van oud tapijt, de geur van vroeger, de geur van de zolder, de geur van eenzaamheid.

Eén miljoen 55 plussers zijn eenzaam. Velen daarvan extreem eenzaam. Eenzaamheid neemt toe met de leeftijd, ik zie het, ik ruik het. Ik probeer mensen uit hun isolement te halen. Frisse wind, lucht op. Een andere geur, een lekkere geur, die van samen zijn, samen doen.  Minder eenzaam, meer gezond.

Laten we nu eens werkelijk inzetten op bestrijden van de eenzaamheid van ouderen. De eenzaamheid van uw ouders nu. De eenzaamheid van ons straks. De geur van eenzaamheid. De geur die zich verspreidt over Nederland. Groot probleem. Actie nodig. Wie doet wat?

Delen