One size fits all?

Maarten Kok
Maarten Kok is geriatriefysiotherapeut en gespecialiseerd in neurorevalidatie. Praktijkeigenaar op 2 locaties in een middelgrote gemeente. Zorgverlener van 'de vloer'. Geïnteresseerd in de ouder wordende mens. Lees alle artikelen van Maarten Kok

Bijna 26.000 algemeen fysiotherapeuten telt ons land, verdeeld over eerste en tweede lijn. Verdeeld. Verdeeld door politiek. Verdeeld in KNGF (beroepsvereniging) en KF (Keurmerk Fysiotherapie).

Daarnaast 11.000 verbijzonderde fysiotherapeuten. Verdeeld over de diverse registers. Verdeeld over eerste en tweede lijn. Vaak zowel algemeen als verbijzonderd fysiotherapeut. Goed verdeeld. Bekken, oedeem, geriatrie, sport, kinderen, oncologie en sinds kort orofaciaal, om maar enkele verbijzonderingen te noemen.

Er zijn er nog meer! Verdeling op inhoud, verdeling op visie, missie. Goed streven om cliënten de best mogelijke fysiotherapeutische zorg te leveren. Verdeling in netwerken als Parkinson, claudicatio, NAH, geriatrie, schouderklachten, knieproblemen en wat al niet.

Wat valt, straks en nu, de algemeen practicus nog ten deel?

Wat valt, straks en nu, de algemeen practicus nog ten deel? De fysiotherapeut die alles kan en mag behandelen. Die zo is opgeleid. De ‘one size fits all’fysio uit de jaren tachtig.

Het wordt moeilijk. De zorgverzekeraars zetten hun bakens uit. Zoeken uit de verdeeldheid hun speerpunten. Algemeen is te algemeen. ‘Wat is de toegevoegde waarde?’, roepen ze. Wat is de toegevoegde waarde van een therapeut die alles schijnt te kunnen, ten opzichte van de specialist? Lijkt hier het einde nabij van de algemeen practicus, de generalist? Het zou toch niet zo mogen zijn. Het zorglandschap is veranderd en verandert nog dagelijks. Laat ik een lans breken voor de algemeen practicus, voor wat het waard is!

2 Reacties Reageer zelf

 1. Ad Evers
  Geplaatst op 22 december 2018 om 07:57 | Permalink

  Mooi dat je ergens voor staat. Ben wel benieuwd welke voordelen we missen als de algemeen prakticus er niet meer zou zijn?

 2. Francis
  Geplaatst op 22 december 2018 om 18:19 | Permalink

  Ad Evers, wat je dan mist is wat de specialisten met een beperkte kennis en vaardigheden niet (meer) kunnen. De generalisten kunnen die gaten vullen.
  Ik ken medisch specialisten (zoals orthopeden) die echt niets anders meer kennen en kunnen dan hun specialisme.
  Generalisten hebben daarnaast een bredere kijk op de algehele gezondheidssituatie van hun patiënten dan specialisten die zich slechts met een aspect van het vak bezig houden.
  Generalisten merken zaken op die dat soort specialisten over het hoofd zien.
  Huisartsen zijn generalisten. Kunnen wij die missen?