AH let op de oudjes

Behalve op de kleintjes let AH nu ook op de senioren in ons land. Het maakte gisteren bekend onder de naam ‘AH maaltijden op maat’ maaltijdconcepten te gaan aanbieden voor onder andere zorg- en verpleeghuizen. Het gaat om ruim zestig maaltijdcomponenten die dagelijks vers bereid worden. Voor elk wat wils.

Ik vraag mij af of dit aanbod zo’n goed idee is voor de ouderenzorg. AH stelt dat hiermee het zelf bereiden van maaltijden voor cliënten een stuk makkelijker wordt. Maar het is de vraag of je dat moet willen. In interviews die ik doe over modernisering van het verpleeghuisaanbod zie ik nu juist de ontwikkeling naar kleinschaliger woonvormen voor zes tot acht bewoners, waarin de keuken een centrale plaats inneemt. In deze keuken bereidt het personeel de maaltijden samen met de cliënten, op basis van de boodschappen die het ook doet samen met cliënten die hiertoe nog in staat zijn. Dit houdt deze senioren actief en in beweging en biedt hen een dagelijkse sociale activiteit. Daarop kún je bezuinigen door alle maaltijdcomponenten in keurige blokjes gesneden tot in de keuken te laten bezorgen. Maar of je daar gelukkiger bewoners van krijgt is vers twee.

De zorgaanbieders zijn nu net de cultuuromslag aan het maken van ‘zorgen voor naar zorgen dat’. En dan komt er ineens een supermarkt aanzetten die de ‘zorgen voor’ component weer een flinke impuls geeft. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Delen