Al jarenlang

Dat fabrikanten van hartkleppen niet in de doos stoppen wat op de verpakking vermeld staat, is ernstig. Hoogleraar hart- en longchirurgie Tjark Ebels (Amsterdam UMC) stelt dat dit in ons land jaarlijks zeven tot acht hartpatiënten het leven kost. Als fabrikanten die doden kunnen voorkomen door simpelweg hartklepprothesen te leveren van de afmeting die ze in hun documentatie aangeven, is dat zeven of acht doden te veel.

Erger nog is dat in de berichtgeving bijna en passant vermeld staat dat hartchirurgen al jarenlang tegen dit probleem aanlopen. Al jarenlang. Het gaat nota bene niet over een blikje cola waar ondanks de vermelding op de verpakking maar 0,30 liter in plaats van 0,33 liter in zit. In de Telegraaf lezen we dat de fabrikanten nu ‘overwegen’ om op de verpakkingen uniforme maatvoeringen toe te passen. Dat klinkt meer als een achteloos ‘Ach ja, misschien wel een aardig idee’, dan als de onderkenning van een serieus probleem.

Het gaat hier niet zomaar over een blikje cola

De Telegraaf meldt ook dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het RIVM op de hoogte zijn van het probleem. Interessanter is natuurlijk het antwoord op de vraag wat ze eraan gaan doen. En interessant is ook de achterliggende vraag: zijn hartkleppen het enige medische hulpmiddel waarbij fabrikanten niet leveren wat ze zeggen te leveren?

Delen