Alle verloven ingetrokken
De gemeenten worden in 2015 geheel verantwoordelijk voor de activiteiten op het gebied van ondersteuning, verzorging en begeleiding van hun burgers. Dat is nog veilig ver weg. De aanbieders in de langdurige zorg hebben dus nog wel even de tijd om hierop voor te sorteren. De gemeenten hebben immers toch nog slechts op hoofdlijnen een idee van wat er op hen af gaat komen. Die hebben geen haast. Toch?
Nou nee. Een aantal gemeenten blijkt nu al bezig de gemeentelijke zorginkoop van 2015 in de Wmo-setting voor te bereiden. De contouren hiervan willen ze voor het komende kerstreces rond hebben. En nu de eerste gemeenten zich hebben gemeld die zich hierop concentreren, zullen er snel meer gemeenten bijkomen die dit ook doen. Ze wachten dus niet tot zomer 2014, zoals de meeste aanbieders in de langdurige zorg nu nog aannemen. Ze hebben haast. Volgend jaar maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Laten ze het onderwerp tot na die tijd liggen, dan wordt het – met het samenstellen van de nieuwe gemeenteraad en het inwerken van de nieuwe wethouders – toch al snel augustus 2014 voordat ze er aan toekomen. Dan wordt het haastwerk en daar zitten ze niet op te wachten.
Achteroverleunen is er dus niet meer bij voor de aanbieders in de langdurige zorg. Ga nog gerust even op vakantie hoor, dat doen de wethouders en transitie-ambtenaren ook. Maar als die vakanties achter de rug zijn, pakweg half augustus, is het slim om met onmiddellijke ingang alle verloven in te trekken. Het is dan last call for boarding. Zorgaanbieders die er eind 2013 niet in slagen gemeenten duidelijk te maken waarom ze in de zorginkoop 2015 onmisbaar zijn, hoeven voor de contractering in dat cruciale jaar nergens meer op te rekenen.
3 reacties
Goeie analyse Frank! Ik denk dat het ook voor gemeenten schrikken kan worden als hun collega’s wel al voor de verkiezingen hun beleid voor de langdurige zorg hebben vastgesteld, terwijl zij – net als veel zorgorganisaties – menen nog wel even te hebben.
Maar laten we er van uitgaan dat gemeenten helder op het netvlies hebben wat op hen afkomt. Dan zouden ze wel gek zijn als ze de zorgorganisaties er buiten houden en pas na het vaststellen van hun beleid op hen zouden afstappen… Dat is namelijk in niemands belang. Maar ja, dat vind ik.
Ellen Kleverlaan
26 juli 2013 / 14:37Ik deel je mening: beleid ontwikkelen doe je het best samen met de partijen die je voor de uitvoering van dit beleid nodig hebt. Laten we hopen dat gemeenten inderdaad zo slim zijn. Maar het zou me niet verbazen als het in relatie tot de transitie veelgehoorde “gemeentelijke verschillen” zich ook op dit niveau manifesteert.
Frank van Wijck
26 juli 2013 / 14:48ja, het worden (heel) spannende tijden. Voor zowel langdurige-zorgorganisaties als gemeenten.
Ellen Kleverlaan
26 juli 2013 / 14:59