Alleen op de wereld
“Ik ben teleurgesteld in de contracten die in de eerste ronde zijn aangeboden. Ik zie te weinig vernieuwing, te weinig experimenten, teveel doorgaan op de oude voet.’ Aan het woord is Martin Favié, voorzitter van Bogin (de bond van generieke geneesmiddelenfabrikanten) in het vaktijdschrift FarmaMagazine. De 750 miljoen euro besparing die op geneesmiddelen is gerealiseerd, komt volgens Favié niet uit het preferentiebeleid, maar is te danken aan het feit dat veel geneesmiddelen de laatste jaren uit patent zijn gegaan.
Maar het preferentiebeleid zorgt er wel voor dat een tekort aan geneesmiddelen kan ontstaan in de apotheek, stelt Favié. Dus komt Bogin met een alternatief beleidsvoorstel: binnen clusters van geneesmiddelen het bedrag vaststellen dat maximaal wordt vergoed. Onder dat niveau kunnen leveranciers met elkaar concurreren en vergoeden de zorgverzekeraars alles.
De zorgverzekeraars zeggen niets in het idee te zien. En in de interviews die ik de afgelopen maanden met diverse politieke partijen had over de openbare farmacie, ook voor FarmaMagazine, klinkt veelal precies hetzelfde geluid. In dezelfde editie waarin Favié aan het woord komt, zegt Hanke Bruins Slot van het CDA voorstander te zijn van het preferentiebeleid. Het moet worden voortgezet, stelt ze. De politieke discussie gaat hooguit over de vraag of het beleid nog verder kan worden uitgebreid of dat het zijn grens heeft bereikt, maar van beëindiging is geen sprake. Kortom, het voorstel van Bogin maakt geen schijn van kans. De apothekers zijn en blijven aan hun lot overgeleverd. Het feit dat de Amsterdamse apothekers die een kort geding aanspanden tegen Achmea – dat een eigen prijslijst hanteert – door de rechter in het ongelijk zijn gesteld, onderstreept dit.
6 reacties
Beste Frank
Na het lezen van je column realiseer ik me hoe lastig de boodschap van Bogin is : we willen geen afschaffing van het preferentiebeleid maar door ontwikkelen of moderniseren van dit beleid. Als door de aanbesteding lage prijzen zijn bereikt, willen we dit vasthouden en de prijzen bevriezen. Hiermee voorkomen we tekorten en bieden we patiënten keuze vrijheid; een vrijheid die ze nu niet hebben. Een mooie bijwerking is dat we de kosten blijvend laag houden wat ten goede komt aan iedere premie betalende burger. Ik zal dit dus nog beter moeten uitleggen !
Martin Favié, voorzitter Bogin
Martin Favié
21 november 2013 / 14:17Het is een lastig verhaal inderdaad Martin. En wat het je extra moeilijk maakt, is het feit dat geen enkele politieke interesse lijkt te bestaan om naar je boodschap te luisteren. Enfin, je leest zelf die artikelen in FarmaMagazine ook neem ik aan, dus je weet dat.
Frank van Wijck
21 november 2013 / 14:22Ik denk dat het belangrijk is dat de Bogin aan de politiek aangeeft waarom patiënten de mogelijkheid zouden moeten hebben om te kiezen. Kiezers kiezen voor lage verzekeringspremies en de politiek is ervan overtuigd dat het huidige preferentiebeleid hieraan bijdraagt. Misschien leidt het preferentiebeleid op termijn wel tot verschraling van het aanbod. Nederland is per slot van rekening maar een klein landje voor een gemiddelde (generieke) farmaceut. Hoe het ook zij. De politiek maakt electorale keuzes en elk voorstel zal daaraan moeten appelleren.
Bastiaan Witvliet, Uitgever FarmaMagazine
Bastiaan Witvliet
21 november 2013 / 15:42Alle apothekers heten Remi, maar niet alle Remi’s zijn gelijk. Remi Favie behoort volgens Rob Oudkerk tot de “usual suspects”; voor alles in als het maar marktconform schuift.
Het originele verhaal, het specialite, van Hector Malot loopt goed af. De schrijver had het goed voor met zijn Remi.
Het generieke verhaal met de Remis in de zorg, de apothekers, is van andere orde en heeft dan ook een andere schrijver: Hugo Hurts en consorten op VWS, NZa en de Erasmus Universiteit met hun neoliberaal geschoolde economen. Zo nodig bijgepraat door de neoliberalen van Ecorys en SEO. Allemaal natuurlijk geheel onafhankelijk. Door die veelheid aan schrijvers is van consistentie in het verhaal geen sprake meer; aan de epiloog wordt nu gewerkt.
Even vasthoudend als Remi Favie met zijn pleidooi tegen preferentie beleid. Remi Favie kent zijn stukken niet.
Ook bij preferentie beleid behouden verplicht verzekerden de eigen keuze; na het uitproberen van de keuze van de verzekeraar! 15 dagen proberen en als het niet smaakt mag de verzekerde op basis van Medische Noodzaak, desnoods met steun van de Medisch Adviseur van de verzekeraar zelf, het middel van eigen keuze afnemen op kosten van de verzekeraar: dat is vastgelegd in de Zorgverzekeringswet. Zorgplicht ligt bij de verzekeraars en bij niemand anders, maar ze moeten nog wel de Zvw respecteren.
Wijziging van art 13 WMG komt eraan. De Memorie van Toelichting door de Minister, lees Hugo Hurts et al, laat niets aan de verbeelding over: Remi Favie kan op zoek naar een nieuwe uitdaging.
Inconsistentie in beleid is ook consistentie. De onzichtbare hand van de ‘markt’ wordt opgeroepen alsof het een Deus ex Machina is.
De uitspraak van de Rechter in Kort Geding te Utrecht is duidelijk genoeg. Bevestigt het bij de Overheid bestaande beeld en beleid; verzekeraars hebben als enigen de zorgplicht en kunnen doen en laten wat ze maar goeddunkt. De Remis zijn er zelf bij als ze de contracten tekenen! Weigeren is een optie. De Minister, lees Hugo Hurts, gelooft niet dat verlies van 50% van de omzet het einde van de onderneming betekent. Lees de Memorie van Toelichting. De Rechter in Kort Geding gaat daarin mee.
Remi van der Meer bereid ondertussen de Grote Sprong Voorwaarts voor; als oplossing voor de problematiek van de preferentie worden handel, distributie en de zorg gescheiden; ook fysiek. De apotheek zonder geneesmiddelen.
Remi komt op straat te staan. Hij moet een totaal ander deuntje zingen en vooral een toontje lager.
Paradoxaal genoeg zijn het nu de rekenaars van de verzekeraars die voor dit onzalig plan een stokje voor kunnen steken: menging van beide tarieven levert meer op dan scheiding! De grote Roerganger van de KNMP volgt het verkeerde rolmodel: de Grote Sprong Voorwaarts kostte 60 miljoen Chinezen de hongersnood.
De schrijvers van de generieke variant van “Alleen op de Wereld” houden de spanning erin.
Grote Roerganger van de KNMP, Remi vd Meer, doet er goed aan eens te kijken naar zijn grote troefkaart: de eigen Z-index prijslijst KNMP. Leg die eens op tafel. Daar durven de schrijvers van het generieke Alleen op de Wereld niet aan te denken, ze zijn er doodsbenauwd voor: dan moet de ‘markt’ immers de prijzen van de verzekeraars en Overheid waarmaken! Maar de Rechter in Kort Geding gaf het wel even aan: Z-index prijs is toch de AIP prijs? De Apotheek Inkoop Prijs? Met alle juridische implicaties van dien?
Prima uitspraak van die Rechter. Remi moet nog wel leren luisteren, lezen, tot eigen inzicht komen en de broek optrekken en zelf ophouden. Dan komt alles goed. Dat is de les van Alleen op de Wereld.
Laat Hector Malot nu maar komen.
ANH Jansen
21 november 2013 / 17:12@Bastiaan: Je hebt gelijk met wat je stelt over Bogin. Maar zou de KNMP niet ook een veel meer constructieve rol kunnen spelen op dit dossier?
Frank van Wijck
21 november 2013 / 19:08Ook de uitgever van Farmamagazine gaat voorbij aan het harde feit dat het preferentie beleid geenszins de keuzevrijheid van de verplicht verzekerde aantast: conform de regels van de Zvw behoudt de verzekerde het recht op ieder in Nederland geregistreerd middel. Officieel geregistreerd. Om dat middel van eigen keuze te verkrijgen werpen de verzekeraars wel allerlei drempels en barrieres op. Medische Noodzaak blijft. En dat is voor VWS voldoende.
Juist het blijven hameren op het preferentie beleid wekt achterdocht bij de tegenpartijen; er is blijkbaar nog heel wat te halen op de materiaalkosten?
Waarom de druk op de tarieven materiaalkosten blijft bestaan moet dan toch geen verrassing meer zijn?
Constructieve bijdrage van de KNMP in dit dossier kan dan ook bestaan uit het stoppen met het gezeur over preferentie beleid.
Afschaffen van de centrale prijslijst Z-index zoals de Rechter in het Kort Geding ook aangaf is een serieuze optie; AIP is toch de Apotheek Inkoop Prijs vraagt de Rechter? Neen, zegt de KNMP.
Waarom dan toch die Z-index AIP prijslijst publiceren vraagt de Rechter vervolgens: en Remi van der Meer staat met zijn mond vol tanden.
Mikado spel is er niets bij in vergelijking: gewoon doen dus!
ANH Jansen
21 november 2013 / 20:30