Altijd weer die updates

Juist als ik op het punt sta te vertrekken, deelt mijn telefoon mee dat er een nieuwe update klaarstaat. Duurt slechts 20 minuten. In mijn haast om het weg te klikken, heb ik op ‘ja’ gedrukt. Dan maar zonder telefoon de deur uit.

Op deze plaats heb ik al vaker aangegeven dat updates snel moeten worden uitgevoerd. Alleen dan blijft het apparaat veilig. Maar updates zijn er lang niet altijd voor de veiligheid. De meeste apps groeien geleidelijk. Het begint klein, met één idee, dat ook nog eens niet perfect wordt uitgevoerd. Daarna volgen verschillende updates die de app geleidelijk verbeteren en beter bruikbaar maken. Dit heet ‘lean development’: het is een schrale manier van werken, er zit weinig vet op de botten. Dat heeft het voordeel van snelheid. Iemand met een goed idee kan met weinig investering zien of het levensvatbaar is. Het is ook een belofte aan gebruikers. Als die wensen uiten, kunnen app-makers daarop snel reageren – ik heb dat verschillende keren zo ervaren.

‘Lean development’ is ook een excuus geworden voor slecht werk

Maar het is ook een excuus geworden voor slecht werk. Een civiel ingenieur zou op die manier nooit een brug bouwen. Die moet er in één keer staan en één ding goed doen: mensen naar de overkant brengen. Makers van apps gaan soms bewust voor ‘technological debt’ – het uitstellen van noodzakelijke verbeteringen om snelheid te winnen. Dat komt dan later wel. Zo blijven we als gebruiker natuurlijk updaten.

Bovendien is het voor app-makers lastig om bij deze evolutionaire strategie op tijd te stoppen met verbeteren. In een poging een brede markt te veroveren, komen er steeds nieuwe functies bij. Zo zijn er nu verschillende messaging apps waarmee ook kan worden getelefoneerd. De app van de Nederlandse Spoorwegen bracht bij de laatste vernieuwing ook het weerbericht. Zo kan een app die aanvankelijk goed functioneerde, evolueren tot een dinosaurus van groot formaat. Dan wordt het tijd die app te verwijderen.

 

Delen