Amerika

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik heb het gevoel dat er een half leven zit tussen januari van dit jaar en nu. En dat dat halve leven ook nog eens in recordtempo gepasseerd is. Alsof we vorige week het besluit namen om dit nummer van Arts en Auto aan de Verenigde Staten te wijden, terwijl dat in januari al gebeurde. Een tot dit verkiezingsjaar uitgesteld, maar al langer gekoesterd idee, kreeg eindelijk vorm. Ik zie ons nog zitten in ’t Hart in Utrecht. Plannen makend over interviewkandidaten (onder wie dokter en oud-schaatslegende Eric Heiden), mooie reisaanbiedingen die we zouden regelen (iets met artsen en roadtrips) en reportages die we zouden maken in tot de verbeelding sprekende ziekenhuizen. En toen deed COVID-19 zijn intrede en vertrokken we naar huis in plaats van naar de VS (niet dat we daar met zijn allen heen zouden gaan, dat begrijpt u). 

‘Het land waar alles groter is dan groots en tegenstellingen zo mogelijk nog groter’

In 2013 was ik voor het eerst en laatst in Amerika: NYC welteverstaan, de city that never sleeps. Wat zou ik ooit graag meer zien van dat enorme land, bestaande uit 50 verschillende staten, waar alles groter is dan groots en de tegenstellingen zo mogelijk nog groter. Het land waar een president zit die met andere wereldleiders en met ‘zijn’ bevolking communiceert via Twitter en door hem vooraf geselecteerde media. Fris en vernieuwend volgens de een, ongeleid en gevaarlijk volgens de ander. Hoe dan ook; de man doet wat met het land, want de bevolking lijkt scherper verdeeld dan ooit.

Als u dit leest, weten we waarschijnlijk wie de (nieuwe) president van de Verenigde Staten is. Tenminste, als er niet extra lang geteld moet worden vanwege de poststemmen en als een en ander een beetje ordelijk verloopt. Op het moment dat ik dit schrijf, zijn juist daarover grote zorgen bij iedereen die de ontwikkelingen volgt. Het belang van de uitkomst is bij kiezers aan beide kanten zo groot, dat sommigen daarin zelfs alle ingrediënten voor een potentiële burgeroorlog zien. Ongeacht de uitkomst van de verkiezingen. Misschien is het om meerdere redenen nog niet zo’n gek idee om de VS voorlopig vanaf de bank te volgen.

Delen