Andere tijden

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Een bekend credo van de professionals in de bejaardenhuizen van weleer was: ‘U hebt uw hele leven hard gewerkt voor onze welvaart, nu werken wij voor u’. Andere tijden. Het bejaardenhuis bestaat niet meer. En het verpleeghuis is geen verpleegtehuis, maar het huis van de bewoners waar de professionals ten dienste van hen staan.

Een nog grotere verandering is dat de ouderen van toen niet de ouderen van nu zijn. De 65-plussers van weleer waren oude mensen, de 65-plussers van nu zijn vaak vitale mensen die nog graag een maatschappelijke bijdrage willen leveren. In dit licht is het voorstel van Xander Koolman, Yvonne Krabbe en Marcel Canoy dus volkomen logisch: zet hen na hun pensionering in om informele zorg te leveren aan ouderen en bied hen daar een bescheiden vergoeding voor.

‘Zet vitale 65-plussers na hun pensionering in om informele zorg te leveren aan ouderen en bied hen daar een bescheiden vergoeding voor’

Het ontlast de – schaarse – professionals in de ouderenzorg en draagt dus bij aan de oplossing voor het arbeidsmarktprobleem in deze sector. Het helpt om de zorguitgaven in de ouderenzorg in de hand te houden. Het houdt de jongere ouderen actief, wat bijdraagt aan hun gezondheid en welzijn. En het levert ze een – voor velen van hen ongetwijfeld welkome – aanvulling op hun pensioen op. Bovendien: het is vrijwillig. Het hoeft niet, het is geen maatschappelijke ouderendienstplicht. De financiële vergoeding die ertegenover staat, zorgt er tegelijkertijd wel voor dat degene die ervoor kiest, het niet als vrijblijvend beschouwt.

Winst op meerdere fronten dus. Het tweede voorstel van de drie – de eigen bijdrage aan de zorg koppelen aan de overwaarde van het eigen huis – zal meer politieke tegenwind ondervinden. Ook meer maatschappelijke tegenwind waarschijnlijk, vooral van de kinderen die andere vooruitzichten kunnen hebben bij die overwaarde. Toch verdient ook dit voorstel serieuze overweging.

4 Reacties Reageer zelf

 1. db
  Geplaatst op 25 februari 2022 om 12:43 | Permalink

  Het houdt niet op,

  niet vanzelf…

  Nadat Kok en Lubbers het ABP met miljarden “afroomden, meer dan 10 jaar pensioenen niet geïndexeerd zijn, en nu ook de koppeling met het minimumloon losgelaten zou moeten gaan worden, niet alleen langer doorwerken en pas pensioen bij 67 of ouder, maar nu ook nog “vrijwillig” door blijven werken tegen een fooi.

  Reguliere banen en overheidstaken steeds verder uitkleden, onder de marktwerking brengen en devalueren.
  Zoals ook bibliotheken tegenwoordig al voor 80% door vrijwilligers gerund worden, veiligheid gekocht moet worden, zorg, onderwijs…

  Doorgeschoten contraproductief Rutte “neoliberalisme”.

  En intussen wél miljarden naar een dood paard als de KLM en een democratisch al helemaal niet controleerbaar sponsorpotje van 100 miljard voor het bedrijfsleven..

  Senioren PLUKKEN, PLUKKEN, PLUKKEN!

  Steeds verdere 2deling en polarisatie…

  Journalisten die HOERnalisten geworden zijn, tuk als eerste be”lekt” te worden door Haagse spindoktertjes, waarvan er meer rondlopen dan de 2e Kamer als adviseurs heeft: die 4handen op1buik van Omtzigt: de “GoldenShower” van de de Winthers en Westers

  Een door&door verrot & incompetent VWS. Totaal incompetente ministers, geselecteerd op hondstrouw&kadaverdiscipline.

  Dit land is ZIEK! Gesloopt in dat Rutte-decennium.
  Het gave NL vaasje is in duizend stukjes gevallen.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 25 februari 2022 om 12:52 | Permalink

  Wie heeft het over een fooi (het voorstel heeft het over een vergoeding maar noemt geen bedrag), en waarom staat vrijwillig tussen aanhalingstekens?
  We hebben te maken met een toenemende vergrijzing en een krimpende beroepsbevolking. Minder mensen die als zorgprofessionals voor meer mensen moeten zorgen dus. Niet vreemd dan om naar de samenleving te kijken als deel van de oplossing. Zonder aanhalingstekens om vrijwillig lijkt mij dat een zeer interessante optie.

 3. Pieter Wijnheijmer
  Geplaatst op 27 februari 2022 om 23:15 | Permalink

  Heb dat stuk nog niet gelezen maar ben gecharmeerd van de gedachte dat participatie vóór professionalisatie gaat. Iedereen doet mee, iedereen wordt gewaardeerd
  Gelijkwaardig en wederkerig in ieders rol en functie. Daar hoef je geen oudere voor te zijn.
  Dienstverlening is samenwerken, met gebruik van methoden.
  In een ziekenhuis bestaat CRM naast “samen beslissen”. Het een voor de professionele functie, het ander voor de patiënt. Begin maar met de procesintegratie van beide. De inbreng vanuit het patiëntsysteem zal de regie en het oodrachtgeverschap tot voordeel strekken.
  In ouderen- en gehandicaptenzorg is er met deze benadering voor exclusie geen reden meer.

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 28 februari 2022 om 19:39 | Permalink

  ‘Participatie voor professionalisme’, die vind ik mooi Pieter. En daar zal het ook echt op aankomen in de huidige samenleving. In de zorg zullen de mensen eerder op zijn dan het geld, horen we nogal eens. Dus zonder inbreng van de hele samenleving komen we er niet.