Andere tijden

In 1987 ontving ik een diploma verpleegkunde en de bijbehorende speld uit handen van het hoofd van de inservice-opleiding die ik had gevolgd. Ik sprak in aanwezigheid van een zaal vol mensen de belofte uit ‘alles geheim te houden wat mij in de uitoefening van mijn vak als vertrouwelijk ter ore zou komen of waarvan ik de vertrouwelijkheid moest begrijpen’. Het hoofd sprak mooie woorden, waarvan ik me alleen herinner dat het woord verpleegkundige verwees naar een beschermde titel, die nooit iemand ons af zou kunnen nemen en die verplichtingen met zich meebracht. Al zouden we geen seconde meer aan het bed doorbrengen.

ik werd overtuigd journalist, maar bleef in hart en handelen altijd verpleegkundige

Nog tien jaar bleef ik in de acute psychiatrie; de beste leerschool voor leven en werken. Nergens meer spiegels dan op een afdeling in de kliniek. Later volgde ik de academie voor journalistiek, waar we – hoe ironisch? – leerden dat we zo’n beetje alles wat ons ter ore zou komen, openbaar moesten maken. Ik werd overtuigd journalist, maar bleef in hart en handelen altijd verpleegkundige. Geregistreerd in het BIG-register. Aan die situatie is per 1 januari een einde gekomen. Aan de herregistratie-eisen kan ik op dit moment niet voldoen. Mocht ik me nog ooit als verpleegkundige willen profileren, moet er voortaan voluit ‘niet praktiserend’ achter het woord. Een subtiel verschil dat niet zal verhullen dat ik voor altijd eigenlijk verpleegkundige ben. Velen onder u, die in de verschillende disciplines ook niet langer praktiserend zijn, begrijpen waarschijnlijk precies wat ik bedoel.

Welkom in een nieuw jaar Arts en Auto. Een jaar waarin VvAA door de ontwikkelingen in de gezondheidszorg en de financiële wereld voor grote uitdagingen en veranderingen staat. Welkom óók in het jaar waarin de ledenorganisatie haar 90ste verjaardag viert. Ingetogen, maar in het volste vertrouwen dat gezond de 100 wordt gehaald. Met de afwijkende cover van dit nummer feliciteert de redactie 114.000 leden en alle medewerkers van Vereniging VvAA én VvAA Groep van harte met dit unieke jubileum.

Marjan Enzlin, hoofdredacteur én verpleegkundige (niet praktiserend)

 

 

Delen