Anti-organisatie
Eind maart 2014 kwam ik bij TEDx Binnenhof Laurens Waling tegen. Hij had vier maanden daarvoor op het Come Together event zijn idee voor Bookingzorg.com gepresenteerd en vertelde me dat hij ook bezig was met iets anders. Sinds begin dit jaar weten we ook met wat precies, want toen lanceerde hij samen met Ralph Boeije en Erik Soonieus Part-up.
Het idee is simpel: Part-up is een digitaal platform om mensen van binnen en buiten de zorg in tijdelijke teams met elkaar in verbinding te brengen om tot een concrete oplossing te komen voor iemand die dit nodig heeft. De achterliggende gedachte is dat nagenoeg alle werk waarbij de hulp niet door één persoon kan worden geboden in feite teamwork is. Part-up wil het beste tijdelijke team bij elkaar brengen dat nodig is om te zorgen dat zorg echt maatwerk voor de patiënt of cliënt kan worden.
In feite is het een anti-organisatie, stelt Waling. Part-up in de zorg matcht cliënten, informele en formele zorgverleners en financiers samen in een tijdelijk samenwerkingsverband, met als doel zichzelf weer zo snel mogelijk op te heffen. Iedereen heeft een keuze om mee te doen, de participanten maken gezamenlijk een resultaatgericht plan. De verantwoording vindt transparant en digitaal plaats, doordat alle deelnemers elkaars inspanningen waarderen. De waardering wordt zichtbaar op het profiel. En de beloning kan worden gekoppeld aan de inspanning en het behaalde resultaat.
Blijkbaar slaat deze aanpak aan, want aanstaande vrijdag vindt de eerste Part-up event plaats om de eerste honderd part-ups te markeren. Ik hou wel van initiatieven als Part-up: kleinschalig, volstrekt onbureaucratisch, gericht op oplossingen en alleen bestaand zolang ze zinvol zijn. Instituten die zichzelf in stand houden zijn er al genoeg.