Anticyclisch beleggen

Ik heb op zich niets tegen fietsen, maar vond schrijven over anticyclisch beleggen wel passen bij de Arts en Fiets-editie. In de natuur en de economie zijn veel cycli waar te nemen: op- en neergaande bewegingen die in de tijd telkens terugkeren. Zo leidt de wisseling van seizoen- en tot een herkenbaar patroon in de buitentemperatuur. We passen ons gedrag daarop aan en dat heeft zijn weerslag in de reële economie. In de zomer consumeren we meer bier en ijs, terwijl de piekverkoop van erwtensoep duidelijk in de winter ligt.

Met zaken die zo voorspelbaar zijn als een seizoenspatroon, kun je als belegger geen winst behalen. Een strategie die ‘zomer’-aandelen in de winter koopt en in de zomer verkoopt, levert dan ook geen extra rendement op. Dat wordt dan ook niet bedoeld met de term anti-cyclisch beleggen.

‘Be greedy when others are fearful’

Mijn favoriete uitspraak over anticyclisch beleggen is van beleggingsgoeroe, multimiljardair én super-filantroop Warren Buffett. Hij zei over de aandelenmarkt en over beleggen in het algemeen: “Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful.” Wees dus als belegger terughoudend als de krant vol staat met jubelverhalen en de beurs record na record boekt. En sla je slag als iedereen in mineur is en je de woorden recessie, faillissement en ontslagrondes veelvuldig leest. Als je met kopen wacht totdat de economie aantrekt, ben je te laat. Want de beurs loopt bijna een jaar voor op wat zich in de reële economie voltrekt.

Er is ook een meer eenvoudige ‘light’-versie van anticyclisch beleggen. Die noem ik de 3V-methode: Vroeg beginnen, met Vaste bedragen en altijd Volhouden. Investeer iedere maand eenzelfde bedrag in een goed gespreid beleggingsfonds dat bij uw risicoprofiel past. Deze strategie drukt uw gemiddelde aankoopprijs en het maandelijkse patroon werkt disciplinerend. Zo bouwt u geleidelijk een appeltje voor de dorst op, voor uzelf of voor uw (klein)kinderen.

Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.

Delen