Applaus

Er is de laatste tijd veel over COVID-19 geschreven en gedebatteerd. Volkomen terecht, want het beheerst het leven van veel mensen. Wat mij het meeste treft, zijn de verhalen van onze collega’s in de frontlinie.

We merken allemaal dat niet iedereen evenveel respect heeft voor de COVID-regelgeving en de expertadviezen wegwimpelt. Dit lokt – geheel terecht – reactie uit bij onze collega’s. De vermoeidheid en de stress van de eerste golf zijn echt nog niet verwerkt en toch worden we als zorgverlener dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van die nonchalance.

Een ic-verpleegkundige sprak zich recent uit over het feit dat er discussie is over het dragen van mondkapjes in het ov. Haar repliek: ‘Loop eens met ons mee op de ic en je weet dat een uurtje ov met mondkapje een zegen is’.

Onder zorgverleners is, naast de ergernis over de nonchalance, veel onvrede over de werkdruk, stress, diensturen en werkonzekerheid. De politiek moet niet eindeloos polderen over een bonus voor zorgprofessionals, maar hierin doorpakken. Want het zorgapplaus aan het begin van de pandemie was zeker goedbedoeld en hartverwarmend, maar je kunt er niet van leven. 

‘De politiek moet niet eindeloos polderen’

Dat doet mij denken aan een citaat van de Belgische schrijver en presentator Wiet van Broeckhoven: ‘Mag ik naar de schouwburg?’, vroeg de mug aan haar moeder. ‘Ja maar wees voorzichtig. Let goed op voor het applaus.’ 

VvAA zet zich als uw stem en steun zo goed mogelijk in voor u, maar kan dit niet zonder uw inbreng. Geef ons dus uw waardevolle feedback. Laat ons weten wat u – behalve een goede beloning – nodig heeft om optimaal te werken, zodat wij als VvAA de stem van al onze leden goed kunnen laten horen. Met elkaar – ook met de politiek samen – kunnen we ervoor zorgen dat zorgprofessionals hun vak leuk blijven vinden. Een bonus is goed. Structurele loonsverhoging is beter. Evenals minder werkdruk, en ongetwijfeld andere ideeën van u. Dan is er weer reden voor applaus.

Delen