Arts en voeding
Slechts 0,001 procent van de onderwijstijd in de artsenopleiding gaat over voeding en leefstijl, stelt Tamara de Weijer voorzitter van de nieuwe Vereniging Arts en Voeding. “Dat moet anders en dat is precies wat we gaan doen”, zegt ze.
De formele oprichting van de vereniging vond afgelopen vrijdag plaats tijdens het vijfde Arts en Voeding Congres in Rotterdam. Ben van Ommen, programmadirecteur systeembiologie bij TNO, had weinig woorden nodig om duidelijk te maken hoe belangrijk de doelstelling van de vereniging – het bewustzijn over de effecten van voeding en leefstijl vergroten – is. “Wisten jullie dat geneesmiddelen voor type II diabetes niet genezen?”, vroeg hij de aanwezigen. “De naam geneesmiddel is dus verkeerd. En toch is de industrie bezig nog honderd van die middelen te ontwikkelen. De enige manier om type II diabetes te genezen is door aan te pakken waarmee het is ontstaan: de leefstijl.”
We weten inderdaad dat een gezonde leefstijl bij beginnende type II diabetes genezing kan bieden. Maar leefstijl speelt bij veel meer ziekten een cruciale rol en daarvoor bestaat in de medische wereld te weinig aandacht. Cardioloog Janneke Wittekoek (HeartLife klinieken) pleitte daarom voor een nieuw specialisme: leefstijl specialist, een arts die zich met alle aspecten van leefstijl bezighoudt. En hierbij gaat het om veel meer dan voeding en beweging alleen, stelde ze. Het gaat ook om zaken als farmacologie, preventieve medicatie, motivational interviewing en stoppen met roken. Haar pleidooi was duidelijk tegen het zere been van de diëtisten. “Zij heeft geen idee van wat er in de praktijk al gebeurt”, klonk het in de wandelgangen. Maar ik denk dat ze dat juist heel goed weet: er gebeurt te weinig en wat er gebeurt is te weinig gestructureerd. De oprichting van de Vereniging Arts en Voeding is een belangrijke stap.
3 reacties
De leefstijlspecialist is een gespecialiseerde arts die alles weet van atherosclerose, risicofactoren, genderverschillen, voeding, beweging, inspanningsfysiologie, yoga, minfulness, stress, farmacotherapie, bijwerkingen, het hart en de bloedvaten tot op microniveau, motivational interviewing, nudging, hart en vaatchirurgische interventies en e-health monitoring. En met alle respect dat is geen dietist.
Janneke Wittekoek
6 juni 2016 / 11:41Helder Janneke. Via Twitter krijg ik inmiddels reacties die stellen dat wat jij aanhaalt bij uitstek het domein is van de fysiotherapeut, de verpleegkundige of de GGD. Misschien is dat nu juist de kern van het probleem: dat alle facetten die je noemt deels bij uitstek het domein van de een of andere (para)medicus zijn, maar dat de samenhang ontbreekt.
Frank van Wijck
6 juni 2016 / 16:51Ja goed idee.
Laten we weer een specialisme in het leven roepen, zodat een arts 5 minuten van zijn spreekuur kan gebruiken om iemands leefstijl positief te beïnvloeden.
Gedragsverandering vergt vooral veel tijd. Laat daar nu juist een gebrek aan zijn in het huidige zorgklimaat.
Paul
6 juni 2016 / 17:02