Vaccinatieplicht

Hoewel in geen enkel land zo bot wordt gesproken over vaccinatieplicht als op de Fillipijnen neemt de discussie over het onderwerp wel hand over hand toe. En daarbij gaat het niet alleen over inwoners, maar ook juist specifiek over zorgmedewerkers. Italië heeft vaccinatie voor zorgmedewerkers al verplicht gesteld, in het Verenigd Koninkrijk gaat de discussie dezelfde kant op en de burgemeester van Moskou ziet het ook wel zitten.

In de Verenigde Staten is het nu een groep van bijna zestig grote medische organisaties die een oproep doen tot verplichte vaccinatie voor zorgmedewerkers. Het is logisch dat dit bericht ook in Nederland tot vernieuwde discussie leidt onder zorgprofessionals en naar het zich tot nu toe laat aanzien, staan artsen daar beduidend anders in dan verpleegkundigen.

En patiënten? Een formeel standpunt – bijvoorbeeld van de Patiëntenfederatie – is er niet. De patiënt is dus op zichzelf aangewezen als hij in contact met een zorgverlener wil weten of die wel of niet gevaccineerd is. Natuurlijk kan hij het vragen, maar die zorgverlener is dan niet verplicht een antwoord te geven op de vraag. Dat plaatst de patiënt in een afhankelijke situatie, nog meer dan de afhankelijkheid die hij zonder het risico op besmetting met Covid-19 toch al ervaart door het patiënt zijn.

“De patiënt is dus op zichzelf aangewezen als hij in contact met een zorgverlener wil weten of die wel of niet gevaccineerd is.”

Of het in Nederland zo snel tot vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers zal komen, is zeer de vraag. Wel is er de eigen verantwoordelijkheid van die zorgmedewerkers. Wie al langer in de zorg werkt, kent vast nog het rapport Hier werk je veilig of je werkt hier niet. Dat ging over het overlijden van patiënten in ziekenhuizen door incidenten die hadden kunnen worden voorkomen. Iemand besmetten met Covid-19 kan ook worden voorkomen. Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf.

Delen