Autoriteit

Oud-inspecteur Reinoud Bon zegt in de communicatie over het coronavirus voorbeeldgedrag van de autoriteiten te missen en staaft dit door te zeggen dat hij minister Bruno Bruins steeds met zijn trouwring om op tv ziet.

Dit werpt de vraag op welke rol de minister van VWS hoort te spelen in tijd van een crisis zoals we die nu meemaken. Is hij de autoriteit? Nee, hij is degene die moet faciliteren dat de autoriteiten optimaal hun werk kunnen doen. Dat doet hij in Nederland en internationaal zoals afgelopen vrijdag nog in Brussel. Gun hem de ruimte om dit te doen en val hem niet lastig met discussies of Kamerdebatten over de vraag of hij het goed doet. Evalueren doe je het best achteraf.

Laat dit probleem over aan de autoriteiten

Ook Anneke Westerlaken van CNV Zorg & Welzijn is geen autoriteit. Ze heeft gelijk als ze stelt dat het coronavirus de grenzen aan de zorgcapaciteit blootlegt, maar wat heb je aan zo’n opmerking? Als ze ermee bedoelt te zeggen dat de personele inzet in de zorg moet worden uitgebreid om deze crisis het hoofd te kunnen bieden, is het niet ter zake doende, want dat extra personeel is er niet. En als ze bedoelt te zeggen dat er altijd voldoende personeel moet zijn om een crisissituatie aan te kunnen, is het niet relevant, want er is niet altijd een crisis.

Laat dit probleem over aan de autoriteiten. Die autoriteiten zijn de medische professionals, de GGD en het RIVM. Niet de minister, niet CNV en ook niet een inspecteur die met pensioen is.

Delen