Autoriteit

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Oud-inspecteur Reinoud Bon zegt in de communicatie over het coronavirus voorbeeldgedrag van de autoriteiten te missen en staaft dit door te zeggen dat hij minister Bruno Bruins steeds met zijn trouwring om op tv ziet.

Dit werpt de vraag op welke rol de minister van VWS hoort te spelen in tijd van een crisis zoals we die nu meemaken. Is hij de autoriteit? Nee, hij is degene die moet faciliteren dat de autoriteiten optimaal hun werk kunnen doen. Dat doet hij in Nederland en internationaal zoals afgelopen vrijdag nog in Brussel. Gun hem de ruimte om dit te doen en val hem niet lastig met discussies of Kamerdebatten over de vraag of hij het goed doet. Evalueren doe je het best achteraf.

Laat dit probleem over aan de autoriteiten

Ook Anneke Westerlaken van CNV Zorg & Welzijn is geen autoriteit. Ze heeft gelijk als ze stelt dat het coronavirus de grenzen aan de zorgcapaciteit blootlegt, maar wat heb je aan zo’n opmerking? Als ze ermee bedoelt te zeggen dat de personele inzet in de zorg moet worden uitgebreid om deze crisis het hoofd te kunnen bieden, is het niet ter zake doende, want dat extra personeel is er niet. En als ze bedoelt te zeggen dat er altijd voldoende personeel moet zijn om een crisissituatie aan te kunnen, is het niet relevant, want er is niet altijd een crisis.

Laat dit probleem over aan de autoriteiten. Die autoriteiten zijn de medische professionals, de GGD en het RIVM. Niet de minister, niet CNV en ook niet een inspecteur die met pensioen is.

8 Reacties Reageer zelf

 1. J Kellermann Slotema
  Geplaatst op 13 maart 2020 om 17:56 | Permalink

  Het kabinet Rutte III reageert slechts meestal te laat, maar regeert niet! Het verschuilt zich achter de deskundigen, die steeds achter de feiten aanlopen omdat er van het coronavirus zo weinig bekend is. Internationaal wordt er binnen de EU aan uniformiteit bij de aanpak van dit virus te weinig gecoordineerd en te weinig naar wetenschappelijke argumenten gekeken. Neem bijvoorbeeld de verklaring voor lage besmettingsgraad van kinderen. Alle gegevens die tot dusver zijn vergaard, wijzen erop dat COVID-19 bij kinderen zeldzaam is en zich minder ernstig uit. Tot en met 11 februari heeft het CCDC in totaal 44.600 bevestigde gevallen geregistreerd, waarvan het slechts 400 kinderen onder de negen jaar betrof. Onder deze kinderen waren geen sterfgevallen. Betekent dit dat kinderen minder risico op besmetting lopen of gewoon dat ze na besmetting niet erg ziek worden?
  “Iedereen in ons vakgebied denkt dat het laatste het geval is,” zegt John Williams, hoofd pediatrische infectieziekten van het universitair ziekenhuis van de University of Pittsburgh. Uit de eerste casestudies onder naaste verwanten en in huishoudens is gebleken dat kinderen net zoveel kans hebben om door het coronavirus besmet te worden als volwassenen. Het lage aantal gevallen dat tot nu toe bij kinderen is geconstateerd, kan ook het gevolg zijn van het feit dat vooral mensen zijn getest die in het ziekenhuis zijn opgenomen, zegt Williams. “Als we eenmaal de mildere gevallen gaan testen, dus mensen die bij de spoedeisende hulp komen of de huisarts bezoeken, dan zullen veel meer volwassenen en nog veel meer kinderen besmet blijken te zijn,” zegt hij.
  Het feit dat er onder kinderen minder zware gevallen van COVID-19 worden geregistreerd, sluit aan op ervaringen met andere coronavirussen en infectieziekten. Ook tijdens de SARS-epidemie van twintig jaar geleden raakten er kinderen besmet, maar de meeste van die gevallen waren mild. En hoewel er heel af en toe kinderen overlijden aan de waterpokken, lopen niet-ingeënte volwassenen een veel hoger risico om die ziekte op te lopen en als gevolg daarvan zware longontsteking te ontwikkelen en opgenomen te moeten worden.
  “Bij alle infectieziekten wordt slechts een deel van de symptomen en de schade door het virus zelf veroorzaakt, terwijl de rest het gevolg is van de afweerreactie of ontstekingsreactie waarmee het lichaam de ziekte bestrijdt,” zegt Williams. “Dus we denken dat de immuunrespons bij kinderen misschien minder ernstig is omdat hun afweersysteem nog niet is volgroeid en gewoon niet zo hevig reageert als dat van volwassenen.”
  Ondanks dit voordeel is het wereldwijd sluiten van scholen zeker verstandig, aangezien kinderen belangrijke verspreiders van alle bekende luchtweginfecties zijn. In de VS raken elk jaar zo’n twintig procent van alle kinderen besmet met het griepvirus, tegen vijf procent van de volwassenen.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 13 maart 2020 om 18:49 | Permalink

  Zoals Rutte gisteren – terecht – opmerkte, moet honderd procent van de beslissingen worden genomen op basis van vijftig procent van de kennis. Kritiek uiten op de manier waarop dit gebeurt mag natuurlijk altijd, maar op dit moment roepen heel veel mensen tegelijk van alles door elkaar (voor de goede orde: hiermee spreek ik niet u persoonlijk aan, ik verwijs naar wat ik op tv en social media zie gebeuren). Niet iedereen die roept heeft evenveel deskundigheid over wat hij stelt, en ook degenen die de kennis wel hebben, zijn het beslist niet op alle fronten met elkaar eens.
  Kortom: we zitten op dit moment midden in de storm. Rutte “verschuilt” zich daarin naar mijn mening niet achter deskundigen, maar vertrouwt op hun oordeel. Dat lijkt welbeschouwd een redelijk uitgangspunt voor beleid. Als de storm is uitgewoed kunnen we de schade opnemen. Blijkt die groter te zijn dan bij beleid dat elders is gevoerd en dat toetsbaar beter was, dan kunnen daaruit relevante lessen worden getrokken. Blijkt die kleiner dan zullen velen roepen waar al die ophef nu eigenlijk goed voor is geweest.

 3. W. Falke
  Geplaatst op 14 maart 2020 om 20:15 | Permalink

  Hoe zit het eigenlijk met de hoeders van de solidariteit?
  De regiehouders in de zorg?
  De partij met 3 miljard aan overreserves?
  Ik zie ze niet, en ik hoor ze niet.
  Als er een storm waait, dan onder moeders rokken kruipen?

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 14 maart 2020 om 23:35 | Permalink

  U doelt op de zorgverzekeraars neem ik aan. Welke rol verwacht u van ze in de coronacrisis?

 5. W. Falke
  Geplaatst op 16 maart 2020 om 21:25 | Permalink

  U weet wel.
  De regisseurs in de zorg.
  De hoeders van de solidariteit.

  Zotg is geen overheidstaak. Laat het maar aan de markt over.

  Transparantie.

  Concurrentie op kwaliteit. Inkopen op kwaliteit.
  De patient centraal.

  Waarom vraagt u dat eigenlijk? U kent de antwoorden toch?

  Deze Coronacrisis is uiteraard #pakjekans# voor zorgmedewerkers.

  Markt.

  ‘ Weg met de overheid.’ en:

  ‘Volgens marktmechanismen staan wij nu sterk; we zijn nodig’ .

  Wat is uw indruk tot nu toe? Worden er voldoende kansen gepakt?

 6. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 16 maart 2020 om 21:33 | Permalink

  Beetje cryptisch wat u schrijft. Ik moet nu even interpreteren wat u kunt bedoelen en zie daarin twee opties. 1. De coronacrisis is de schuld van de marktwerking in de zorg. 2. De coronacrisis biedt zorgaanbieders een uitgelezen kans om gebruik te maken van het feit dat de zorg een markt is.
  Is er een derde mogelijke interpretatie van uw woorden die ik over het hoofd zie?

 7. W.Falke
  Geplaatst op 16 maart 2020 om 21:53 | Permalink

  U kunt nog veel winst maken door te werken aan uw vermogen tot interpretatie.
  En vooral: dank voor uw antwoord, zodat het transparant is voor iedereen uit welk hout u gesneden bent.
  Pak uw kans!

 8. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 16 maart 2020 om 22:18 | Permalink

  Ik ben gesneden uit het hout van de vragensteller, daarom ben ik ook journalist geworden. Maar in uw antwoord raak ik helaas nogal de weg kwijt. Daarom twee vragen. 1. Welke transparantie ziet u in mijn vorige reactie? 2. Welke kans ziet u die ik kan pakken?
  En terwijl ik dit typ schiet mij ook alweer een volgende vraag te binnen: als u een kans ziet in wat er nu gebeurt, waarom pakt u die dan zelf niet?