Avontuur in digitale tijden
Door internet verdwijnt het avontuur. Ik wandel al een paar dagen door Athene, maar echt dwalen is het niet. Met Google Maps weet ik namelijk precies waar ik ben. Restaurants zijn evenmin een verrassing. Ik kijk eerst even op Tripadvisor wat andere bezoekers ervan vonden. Ik zie meteen dat het terras aan de overkant beter wordt beoordeeld. En inderdaad, de keftedes is daar uitstekend, precies zoals voorspeld. Na de maaltijd laat ik zelf ook nog even een online recensie achter, zodat anderen nog beter kunnen kiezen. Zo sluiten we negatieve ervaringen uit, maar ook positieve verrassingen.
We sluiten negatieve ervaringen uit, maar ook positieve verrassingen
Ouders geven hun kinderen stiekem een telefoon mee als de klas een week op stap gaat. De juf had het verboden, het wekt alleen maar heimwee op. Maar onbereikbaarheid is onverdraaglijk. Met een app als Wheresapp kun je op elk moment zien waar je kind is en met een druk op de knop kun je met elkaar praten (wheresapp.com). Wie bang is dat de telefoon kwijtraakt, geeft zijn kind een FiLIP armband, met ingebouwde gps-locatiebepaler (myfilip.com, werkt nog niet in Nederland). Ouders krijgen dan meteen een alarmbericht als het kind een tevoren afgesproken gebied verlaat. Met een noodknop op de armband worden vijf telefoonnummers tegelijk gebeld, totdat iemand opneemt. In Japan is een soortgelijk apparaat in ontwikkeling dat ook de hartslag van het kind meet. Zo zie je als ouder meteen wanneer het bang is of gepest wordt. Ook in ontwikkeling is een afstands-bediening, waarmee de remmen van een kinderfietsje kunnen worden bediend. Eveneens op komst is een inslikbaar zendertje, dat in het spijsverteringskanaal blijft en meet of het kind niet te veel snoep eet.
Dat kinderen ook tikkertje kunnen spelen, komt niet meer in ons op. Dat ze leren van spel, vallen, ellende en avontuur. Ik ga morgen mijn telefoon uitzetten als ik op zoek ga naar een restaurantje. Je kunt ook leren ruiken en kijken hoe het eten eruitziet.