Baanbrekende innovatie

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Ben ik erg cynisch als ik zeg dat ik een beetje een ‘Stop de persen’-gevoel krijg bij het bericht dat Zorgnetwerk Midden-Brabant (ZMBR) en Philips een proef starten met een eHealth oplossing voor mensen met type II diabetes? In deze proef gaan twintig patiënten via een app hun bloedwaarden en gewicht doorgeven, zodat de huisarts en de internist van een afstand kunnen meekijken. Via een ingebouwde chatfunctie kunnen ze ook met elkaar communiceren. Patiënten hoeven dan minder vaak naar de huisarts en naar het ziekenhuis. Ze doen dit nu nog eens per kwartaal, licht Mark van Meggelen, senior director bij Philips Health Systems Benelux toe, en “dat kan straks ook van huis uit.”

Straks? Misschien is het aardig om even in de herinnering te roepen dat Wouter Bos al in 2012, toen hij nog bij KPMG zat, stelde dat Nederland vergeleken bij andere landen achterop loopt als het gaat om de toepassing van eHealth. Toch duurde het dus nog tot juli 2015 voordat Philips, patiënten en zorgverleners met elkaar aan tafel gingen om de zorg voor mensen met diabetes te verbeteren, stelt Veronique Holtmaat (directeur ZMBR) nu in de berichtgeving over de Brabantse eHealth-proef. En ze hadden blijkbaar tot februari 2017 nodig voordat ze uitgepraat waren en met een proef aan de slag konden. Een proef die gebruikmaakt van technologie die toch echt al wel een poosje tot onze beschikking staat.

“Bij Philips kijken we anders naar zorg, daarom ontwikkelen we baanbrekende innovaties”, zegt de voice-over in onderstaande filmpje van het bedrijf.  Zeg dat wel.

4 Reacties Reageer zelf

 1. Jurriën Wind
  Geplaatst op 20 februari 2017 om 11:25 | Permalink

  Meer meten betekent meer weten, betekent vermoedelijk meer afwijkende waarden wat dan weer meer naar het ziekenhuis of huisarts betekent. Kijk eens een gemiddelde zaterdag op de huisartsenpost: ‘Google is slecht voor uw gezondheid’ en deze app betekent waarschijnlijk net zoiets: zorgt voor meer werk, niet minder!

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 20 februari 2017 om 11:59 | Permalink

  Dat lijkt me een verkeerde aanname Jurriën. Het is vooral een kwestie van goede uitleg aan de patiënt op het moment dat de eHealth-optie ter sprake wordt gebracht.

 3. E.Kriek
  Geplaatst op 20 februari 2017 om 14:54 | Permalink

  Recent nog een postduif ( ‘drone’ heet ze) afgericht. Ze kan pakketjes afleveren op elk gewenst adres.
  Verwacht ik veel van.
  Een doorbraak.

 4. E.Kriek
  Geplaatst op 20 februari 2017 om 20:24 | Permalink

  Tot mijn verdriet moet ik mededelen dat drone inmiddels door een roofvogel is opgevreten