Because I am

“Toen ik nog op een normale school zat waren er twee meisjes met kanker. Zij konden op alle sociale media hun verhaal kwijt en gewoon op school. Terwijl als ik het kleinste beetje losliet vonden zelfs mensen die dichtbij mij stonden dit raar. Er is één keer in de klas wat over mij verteld, dit was met mijn eerste opname. Deze opname was precies in de zomervakantie en toen ik terug kwam deed iedereen alsof er niets aan de hand was.”

Belle, achttien jaar, heeft het lef om zich uit te spreken over haar psychische stoornis. Ze heeft de website Because I Am opgezet en nodigt iedereen uit om samen met haar te vechten tegen stigma’s. Een forse ambitie voor een achttienjarige, maar wel een mooie.

Het recente onderzoek van het RIVM naar eenzaamheid legt een scherpe focus op eenzaamheid op latere leeftijd. Begrijpelijk en terecht, en een onderwerp dat alle maatschappelijke aandacht verdient die het krijgt. Maar laat het niet de aandacht afleiden van alle achttienjarige Belles die ons land telt. En van alle andere mensen die zich niet durven uiten over hun psychische stoornis omdat ze bang zijn om voor gek te worden aangezien. De eigen bijdrage voor de tweedelijns GGz is gelukkig weer afgeschaft. En de mensen die stelden dat die eigen bijdrage een onterecht onderscheid suggereerde tussen somatische en psychische zorg, hadden helemaal gelijk. Maar wie denkt dat de psychische zorg daarmee voldoende uit het verdomhoekje is gehaald, moet toch maar eens met Belle gaan praten.

Delen