Beestenboel

Hoogleraar diergeneeskunde Frans van Knapen houdt er wel van om man en paard (of in dit geval man en kip) te noemen. In het kader van de fipronil-discussie zegt hij: “Het gaat er in megastallen hygiënischer aan toe dan in een academisch ziekenhuis.” Waar die toevoeging ‘academisch’ voor nodig is, is onduidelijk – ik denk niet dat academische ziekenhuizen viezer zijn dan perifere – maar het is wel een prikkelende stelling.

EenVandaag dook in de materie. Het belde varkenshouder Jan van de Wolfshaar, die vertelde over het stikte hygiëneprotocol voor megastallen. Dit schrijft onder andere voor dat wie een stal wil betreden zich eerst moet douchen en bedrijfskleding moet aantrekken. “In een ziekenhuis kunnen alle bezoekers zo naar binnen toe”, voegde hij hieraan toe. Karel de Greep van de Wageningen Universiteit, afdeling lifestock research, liet echter in dezelfde uitzending weten de vergelijking tussen ziekenhuizen en megastallen maar onzin te vinden: “Als je rondloopt in een ziekenhuis dan zul je zien dat daar heel netjes wordt gewerkt, dat het heel goed schoon is”, zei hij.

Dat het gebouw zelf schoon is, betekent nog niet per se dat netjes wordt gewerkt

Misschien heeft hij meer verstand van megastallen. Dat het gebouw zelf schoon is, betekent nog niet per se dat netjes wordt gewerkt. Niet alleen de bezoekers van het ziekenhuis vormen een potentiële bron van infecties, de patiënten en medewerkers doen dit ook. De laatsten vooral door de regels voor goede handhygiëne onvoldoende in acht te nemen, bepaald geen nieuw probleem maar wel een dat bijzonder hardnekkig is.

“Misschien zou overwogen moeten worden om bezoekers te laten Facetimen op de afdelingen waar het van het grootste belang is”, stelde Van de Wolfshaar voor in die EenVandaag-uitzending. Een interessant voorstel, maar patiënten hebben een punt als ze de bal terugspelen naar de professionals met: “Krijg eerst die handhygiëne maar eens op orde.”

Delen