Belazerd
Volgens Tubantia voelt de Losser wethouder Jan Martin van Rees zich ‘zwaar belazerd’ (in de betekenis van bedonderd) door het besluit van Medisch Spectrum Twente om per 1 september de buitenpoli in die gemeente te sluiten. Omgekeerd zou MST wel belazerd (in de betekenis van gek) zijn om die buitenpoli open te houden. Gelet op het feit dat het aantal patiënten al jaren terugloopt en nu nog slechts op twaalf per dag ligt is zo’n poli op een gegeven moment simpelweg niet meer op rendabele wijze open te houden. Het is dan ook terecht dat MST ervoor kiest om dat niet te doen.
Woordvoerder Lars Wormgoor van MST benadrukt in de berichtgeving dat de inwoners van Losser zowel linksaf als rechtsaf 10 minuten verderop een volwaardige voorziening vinden, namelijk in Enschede en Oldenzaal. Nu smokkelt Wormgoor van die reistijd wel een minuut of vijf, zes af, maar zijn punt is duidelijk. En het is niet te verwachten dat die gemiddeld twaalf patiënten per dag voor een dusdanige file zullen zorgen dat die reistijd onacceptabel veel langer wordt.
De actiegroep Behoud Poli en Zorgplein Losser zegt het er niet bij te laten zitten en te willen onderzoeken of Ziekenhuis Groep Twente met zijn vestigingen in Hengelo of Almelo een oplossing kan bieden. ZGT zal de patiënten uit Losser ongetwijfeld met open armen ontvangen, al moeten die daar wel 25 (naar Hengelo) of zelfs dertig minuten (naar Almelo) voor rijden. Toch wel weer wat langer dus dan naar Enschede of Oldenzaal. Maar of ZGT voor een zo beperkte patiëntengroep meer wil doen dan dat, een buitenpoli in leven houden bijvoorbeeld, is nog maar zeer de vraag.
4 reacties
Toch zou het jammer zijn als enkel financiele belangen de doorslag geven. Zelfs wanneer vanuit een marktmodel gedacht.
Alberts
5 mei 2017 / 11:05Ik weet niet of dit zoveel met een marktmodel te maken heeft. Voor twaalf patiënten per dag een poli open houden is gewoon erg kostbaar, ongeacht in welk stelsel je dat doet.
Frank van Wijck
5 mei 2017 / 11:25Misschien was ik onduidelijk. Ik vind het altijd jammer als financiele belangen op het gebied van zorg de doorslag geven. Ongeacht het model, en dus zelfs vanuit het marktmodel. Hopelijk is het zo duidelijker.
Alberts
5 mei 2017 / 17:50Ja duidelijk. Maar we leven niet in een utopie. Financiële overwegingen zullen altijd een belangrijke rol spelen. Al was het maar om te voorkomen dat de solidariteit in het geding komt. “Betaal ik echt mijn belastingcenten om een poli open te houden waar maar twaalf patiënten per dag komen?” Op dat soort discussies zit niemand te wachten.
Frank van Wijck
5 mei 2017 / 18:44