COVID-19 en de beurs
COVID-19 heeft de wereld in zijn greep. Wat in januari nog een Chinees provinciale kwestie leek, werd vrijwel overal een ontwrichting van het dagelijks leven. Ook op de financiële markten zijn de poppen aan het dansen.
Er waren dagen bij waarop aandelenindices met meer dan 10 procent daalden. En er waren individuele bedrijven die in enkele weken de helft van hun beurswaarde verloren. Dat illustreert voor beleggers het belang van goede spreiding. Forse koerscorrecties hebben altijd een trigger, zoals dit keer COVID-19 en de ruzie binnen OPEC-plus. Die triggers kunnen leiden tot kuddegedrag met een versterkende uitwerking op koersbewegingen.
Beleggen in aandelen vergt, mede door de pieken en dalen, een lange adem en discipline. Dan doel ik op wat ik de 3V-methode noem: Vroeg beginnen, met Vaste bedragen en dat lang Volhouden. Periodiek gedurende een lange periode met vaste bedragen gedisciplineerd een portefeuille opbouwen is een vorm van ‘middelen’. Een slimme methode: je koopt daarbij meer beleggingsunits als ze ‘in de uitverkoop zijn’ en vice versa.
‘Angst en hebzucht zijn geen goede raadgevers’
Bij een bestaande beleggingsportefeuille is het belangrijk om de beleggingscategorieën periodiek te toetsen aan wat qua beleggingsrisico bij u past. Als de verhoudingen flink uit de pas gaan lopen, is het raadzaam om die te herbalanceren. Concreet ruilt u dan naar een of meer sterk in waarde gedaalde beleggingen vanuit uw andere beleggingscategorieën. En ook dat is slim: het betekent immers laag kopen en hoog verkopen.
Alvorens eventueel te (blijven) beleggen, is het cruciaal het beleggingsdoel en het eigen risicoprofiel te kennen. Dus wat wilt u bereiken, hoe belangrijk is dat doel voor u en hoeveel beleggingsrisico kunt en wilt u lopen? Weet tot slot dat angst en hebzucht in elk geval geen goede raadgevers zijn voor aan- en verkopen.
Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.