Belofte maakt schuld(en)

In de publieke discussie over de enorme winst van de PVV in de verkiezingen van afgelopen woensdag is één van de standpunten dat de kiezers niet voor die partij kozen vanwege haar immigratiestandpunten, maar omdat ze de dingen zei die mensen willen horen op het punt van huisvesting, inkomen en gezondheidszorg.

Over die onderwerpen staat ook voldoende te lezen in het verkiezingsprogramma van de PVV. Waar het om de zorg gaat, is afschaffing van het eigen risico – waarvoor nu ineens een Kamermeerderheid mogelijk is – iets waar de partij al jaren voor pleit. In theorie is het ook betaalbaar, legde gezondheidseconoom Xander Koolman afgelopen vrijdag uit bij Nieuws en Co.

Of dit voor de rest van de (zorg)plannen ook zo is, is minder duidelijk. De PVV is immers een van de partijen die haar verkiezingsprogramma niet liet doorrekenen op financiële haalbaarheid. Partijen die dit niet doen, kunnen in verkiezingstijd veel beloven, stelde Koolman terecht. Maar of ze het kunnen waarmaken is een tweede.

“De vraag is of de kiezers krijgen wat ze denken te mogen verwachten”

De vraag is dus of de kiezers krijgen wat ze denken te mogen verwachten. Koolman zei te vrezen dat de burger zich nog niet realiseert welk beslag de zorg in de toekomst op het budget gaat leggen. Als de PVV erin slaagt een coalitie te vormen als basis om haar plannen voor de zorg tot realiteit te maken, zal die burger daar snel genoeg achter komen.

Delen