Belonen, niet straffen
Werkgevers zijn gebaat bij gezonde werknemers die er geen leefstijl op nahouden die het risico op uitval wegens ziekte verhoogt. Toch hebben ze niet het recht om mensen een bepaalde leefstijl op te leggen of te verbieden. Gelukkig maar. Wat ze wel kunnen doen, is werknemers gezondheidsprogramma’s aanbieden en hopen dat dit hun leefstijl in gunstige zin beïnvloedt. Dat blijkt te werken. Zes op de tien werknemers gaan daadwerkelijk aan de slag met (online) gezondheidsprogramma’s die hen inzicht geven in hun gezondheidsrisico’s en die advies op maat bieden. De toevoeging (online) is hierbij van belang. Zulke programma’s online aanbieden legt niet alleen de verantwoordelijkheid bij de werknemer zelf, maar maakt het ook persoonlijk voor hem en onzichtbaar voor de werkgever. Het is iets wat de werknemer in zijn eigen, met wachtwoord beveiligde, omgeving kan doen.
Toch kan de werkgever er ook wat mee. Korting bieden op het lidmaatschap van een sportschool bijvoorbeeld. Of – als het een grote werkgever is – zelf sportfaciliteiten beschikbaar stellen. Ook kan de werkgever gezonde lunches aanbieden en bij een feestgelegenheid gezonde hapjes in plaats van bitterballen.
Wel is het zaak voor de werkgever om aan de goede zijde van de streep te blijven. Gezond gedrag stimuleren is goed, ongezond gedrag afstraffen wordt al snel als ongewenste bemoeizucht ervaren. Shell merkte dit bijvoorbeeld toen het op een van zijn locaties de kroket van het menu wilde halen. De actie ‘red de kroket’ liet niet lang op zich wachten, en was succesvol. De kroket staat nog steeds op het menu.
2 reacties
Makkelijker geschreven dan gedaan:
http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/11199403/Secret-of-healthy-ageing-discovered-in-ground-breaking-35-year-study.html
In 1979, 2,500 men were asked to follow five simple rules – eat well, work out, drink less, keep their weight down and never smoke.
Nearly four decades on, just 25 pensioners have managed to stick to the plan. But they are all far fitter and healthier than the volunteers who gave up.
“Thirty years ago, only 25 men in our study followed all five of our recommended healthy steps.
“Following these steps did not give them complete protection against disease but the men who developed a disease, did so at a much older age than the men neglectful of their lifestyle.
“The development of heart disease was delayed by up to 12 years, and it was up to around an additional six years before dementia took its grip.
“It shows that following a healthy lifestyle staves off disease and premature death.”
The reduction in cases of dementia was welcomed by experts yesterday.
Alzheimer’s Society Research Communications Manager Clare Walton said: “We have known for some time that what is good for your heart is also good for your head.
–Uitstel, geen afstel, maar je blijft er wel steeds met je volle verstand bij.
Ober, twee bier, 1 kroket en een grote portie patatje oorlog.
ANH Jansen
6 november 2014 / 15:19http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/11210553/Pensioners-with-sense-of-purpose-live-two-years-longer-than-cynics.html
Ober, doe er nog maar een portie pindas bij.
We houden wel van wat amuses.
ANH Jansen
6 november 2014 / 15:22