Beroep onder de loep – GGD-arts

Putri Hintaran (29) uit Utrecht werkt als arts Infectieziektebestrijding/arts Maatschappij en Gezondheid i.o. en reizigersgeneeskundige bij de GGD regio Utrecht.

Tekst: Andrea Linschoten Beeld: De Beeldredaktie/Maarten Boswijk

De combinatie van geneeskunde en maatschappelijke betrokkenheid was voor haar de reden om deze richting te kiezen: “Infectieziekten hebben soms hun oorsprong in de omgeving, zoals gebrek aan zeep of riolering. Nadat ik me in de klinische vakken van infectieziekten had verdiept, wist ik dat ik meer structurele oplossingen wilde zoeken, juist voorkomen dat mensen ziek worden.” Putri is nu bezig met haar laatste halfjaar van de specialisatie Maatschappij en Gezondheid, waarbij ze meer op beleidsmatig niveau met het vak bezig is. “Ik doe nu onderzoek en beleidsadvisering, werk meer vakoverstijgend.”

Door de COVID-19-pandemie veranderde haar werk als arts in een snelkookpan: “Het was in het begin heel spannend, ik had echt het gevoel: dit is waar ik het voor doe. Na verloop van tijd komt er meer routine en voel je ook dat COVID veel energie heeft gekost.” Putri is door COVID onder meer druk met bron- en contactonderzoek en denkt ook mee over gedragsbeïnvloeding, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. “Hoe kun je gedrag beïnvloeden? Dat is nu ook onderdeel van mijn werk, dat is nieuw voor mij.”

GGD-arts Putri Hintaran: ‘Mijn werk is nu veranderd in een snelkookpan’ 

Mooiste van haar vak vindt ze dat ze het verschil kan maken op grote schaal: “Ik behandel niet steeds één patiënt tegelijk; door onderzoek en beleidsadvisering heb ik een grotere impact.” 

Natuurlijk kent zij soms frustraties: “Wij hebben, net als de hele gezondheidszorg, te maken met bezuinigingen. Maar ik zie het als een uitdaging om te kijken hoe we zaken toch voor elkaar kunnen krijgen.”

Delen