Beroep onder de loep: jeugdarts

beroep onder de loep / 'Leuk om ouders verder te helpen'

Diede de Jong-Blok (31) werkt als jeugdarts KNMG in Tiel op het consultatiebureau van Santé Partners.

“Toen ik nog studeerde, ging ik een keer met mijn zus en haar kindje mee naar het consultatiebureau. ‘Hé, hier werken ook artsen’, zag ik. Na een keuzecoschap op het consultatiebureau werkte ik als basisarts in de jeugdgezondheidszorg en ben ik de opleiding gaan doen.

Dit werk vind ik bijzonder omdat je elk kind van 0-4 jaar ziet, ook gezonde kinderen. Je werkt dus niet per se vanuit een klacht, maar kijkt naar het hele plaatje: het lichaam, de ontwikkeling, de groei en omgeving van het kind. Daarbij heb je een signalerende rol. Vaak gaat het goed met een kind, soms moet je ingrijpen om alles weer op de rit te krijgen.

Jeugdarts Diede de Jong-Blok: “Je werkt niet per se vanuit een klacht, maar kijkt naar het hele plaatje”

Het is leuk om ouders verder te helpen, soms al met eenvoudige tips. De ouders beslissen uiteindelijk over hun kind en soms moet je ze ergens van overtuigen, of juist geruststellen als ze overbezorgd zijn.

Ik werk intensief samen met verpleeg­kundigen. We overleggen elke dag en soms kijken we bij elkaar mee. Het verschil is dat ik het lichamelijk onderzoek doe en kan doorverwijzen. Verder heb ik veel contact met de kinderfysio, logopedist en het wijkteam. Ik ben de expert, de spin in het web die zorgt dat een kind de beste zorg krijgt.

Werken op het consultatiebureau geeft regelmaat, ik draai geen diensten. Tijdens mijn coschappen heb ik wel gemerkt dat dat niet bij mij past. Liever ben ik ’s avonds, in het weekend en op feestdagen vrij.”

Beeld De Beeldredaktie / Raphael Drent

Delen