Groeten uit… Zuidoost-Azië

groeten uit... / 'Als je je openstelt naar iedereen ben je nooit alleen'

Na haar bachelor geneeskunde te hebben afgerond, besloot Cato Braakhuis (21) een tussenjaar te nemen, haar vertrouwde omgeving achter zich te laten en drieënhalve maand door Zuidoost-Azië te gaan reizen.

Waar ben je allemaal geweest?

Ik reis samen met mijn beste vriendin en studiegenoot Annemijn en we hebben echt heel veel gezien. We zijn begonnen in Vietnam. Daarna gingen we naar Laos en Cambodja, toen Borneo en Maleisië, en momenteel verblijven we in Thailand. Zuidoost-Azië trekt veel backpackers, vanwege de bekende en populaire routes, en omdat het er relatief veilig is. Wat me opvalt, is dat alle landen enorm van elkaar verschillen, ondanks dat ze zo dicht bij elkaar liggen. In Vietnam bijvoorbeeld is het verkeer een totale chaos, terwijl dat in Cambodja en Laos veel rustiger is.

Wat is de mooiste ervaring tot nu toe?

In Vietnam zijn we twaalf dagen gaan toeren op een motor. Ik had nog nooit motorgereden, maar dat heeft ons niet tegengehouden. We weken af van de traditionele backpackersroute en kwamen terecht in prachtige natuur, in een stukje Vietnam dat nog onaangetast is. In de avonden logeerden we bij inheemse families, die helemaal zelfvoorzienend leefden. We waren even helemaal weg van de bewoonde wereld.

Een ander hoogtepunt was de jungle in Borneo. Daar vlogen we met een vliegtuigje heen en landden in een weiland. De omgeving was spectaculair!

Draagt deze reis ook iets bij aan je studie?

Ik heb zo veel bijzondere ervaringen opgedaan. Tijdens zo’n reis denk je veel na over je leven thuis: is dit wel wat ik wil? Ben ik mijn tijd niet aan het verdoen? Ik heb me tijdens deze reis gerealiseerd hoe blij ik ben met mijn studiekeuze en dat ik veel zin heb in mijn coschappen. Ik zou Zuidoost-Azië anderen zeker aanraden, ook als je alleen gaat reizen. Je ontmoet zo veel nieuwe mensen die met een ander perspectief naar de wereld kijken, dat is leerzaam en verrijkend. Als je je openstelt naar iedereen ben je nooit alleen.

Delen